AB'nin geneline aşı pasaportu geliyor

Ayrımcılık yaratacağı ve etik olmadığına dair sayısız eleştiriye rağmen AB'nin pek çok ülkesi, seyahat edeceklere ‘dijital sağlık sertifikası' adı altında aşı pasaportu şartı getirmeye hazırlanıyor.

Koronavirüs vakalarının yeni ortaya çıkan mutasyonlar nedeniyle azalmaması üzerine pek çok Avrupa ülkesi iç ve dış turistlere 'dijital sağlık sertifikası' şeklinde aşı pasaportu getirilmesi için düğmeye bastı. Sertifikanın tıpkı maskesiz sokağa çıkmamak ya da kalabalığa karışmamak gibi genel kural olarak kabul görmesi bekleniyor.

Almanya: Ülkedeki Etik Komisyonu'nun aksi yönde görüş bildirmesine rağmen hükümet yazdan itibaren önce restoran ve sinemalara bu hakkı tanımaya, ardından tüm turistlere uygulamayı planlıyor.

Fransa: Başbakan Jean Castex bunun yasal sorunlar doğurabileceğini söylese de vaka sayısının en yüksek olduğu ülkelerden olan Fransa da bu adıma hazırlanıyor.

Estonya: Estonya, DSÖ ile ekim ayında yaptığı anlaşma uyarınca bu uygulamayı ilk olarak hayata geçiren ülke oldu.

İsveç: Uluslararası standartlar sağlandığı takdirde, yaz ayları itibarıyla dijital aşı pasaportu uygulamasına geçeceğini söylüyor.

Yunanistan: Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Avrupa Birliği'nin uluslararası seyahatlarde bir tür "hızlı şerit" yaratmak amacıyla ortak bir aşı belgesi kabul etmesini önerdi.

İngiltere: Birleşik Krallık'ta aşıdan sorumlu bakan yardımcısı Nadhim Zahawi, hükümetin bir aşı pasaportu uygulaması düşünmediğini söylese de ilk olarak aile hekimleri üzerinden böyle bir uygulamaya gidilmesi düşünülüyor.