AB'nin aşı pasaportu arapsaçına döndü

Avrupa Birliği, kredi kartı şeklinde QR kodla okutulacak veya dijital olarak kullanılacak Kovid-19 aşı pasaportu için yasa çıkartıyor. Ancak AB onaysız aşılar ve aşısızların durumu belirsizliğini koruyor.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, koronavirüs kısıtlamalarına takılmadan seyahat ve dolaşımı sağlayacak "Dijital Yeşil Geçiş Kartı" için yasal düzenleme teklif edeceklerini açıkladı. Belgenin 3 ay içinde, yani yaz aylarına kadar hazır olması öngörülüyor.AB'ye giriş ve çıkışlarda kullanılacak aşı sertifikası, temel olarak kişilerin aşı olmuşlarsa nerede, hangi aşıyı ne zaman olduklarını, olmamışlarsa PCR test sonuçlarını, Kovid-19 geçirmişlerse antikor oluşturup oluşturmadıkları gibi tıbbi bilgilere ait dijital verileri içerecek.

RUS VE ÇİN AŞILARI

Aşı pasaportuna karşı çıkanlar, aşı olmayan veya tıbbi nedenlerle aşı olamayanların haklarının ihlal edilebileceğini savunuyor. Aşıların etkinlik süresinin, virüsün yayılmasını ne kadar önlediğinin henüz bilinmemesi bu konuda başta gelen gerekçeleri oluşturuyor. Ayrıca AB'nin henüz onay vermediği Çin'de veya Rusya'da üretilmiş aşıları vurulanlara ne tür bir sertifika verileceği belirsizliğini koruyor.