İHA
Çin, ABD kongre üyelerinden oluşan heyetin Tayvan'a gitmesinin ardından Tayvan Boğazı'nda tekrar tatbikat başlattı. Büyükelçilik Sözcüsü Liu Pengyu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Tayvan Boğazı'ndaki mevcut tansiyonun sorumlusu olan ABD, kongre üyelerinin ziyaretinin sonuçlarına da katlanmalıdır" dedi.
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'a yaptığı ziyaretten 12 gün sonra, ABD'den üst düzey bir heyet daha Tayvan'a gitti. Tayvan Dışişleri Bakanlığı, ABD Massachusetts Senatörü Edward Markey'nin öncülüğündeki 5 kişilik heyetin 2 günlük ziyaret için dün akşam saatlerinde Tayvan'a ulaştığını açıkladı. Ülkedeki temaslarına başlayan heyet, bugün Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile de bir araya geldi.
ÇİN'DEN TEPKİ GELDİ
ABD heyetinin Tayvan'a ziyaretine sert tepki gösteren Çin, Tayvan Boğazı'nda yeniden tatbikat başlattı. Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) Doğu Harekat Alan Komutanlığı'nın, Tayvan çevresindeki sularda ve hava sahasında müşterek muharebeye hazırlık ve hakiki savaş tatbikatı başlattığı duyuruldu. Doğu Harekat Alan Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada, komutanlığın Çin'in ulusal egemenliği ile Tayvan Boğazı'ndaki barış ve istikrarı korumak için gerekli tüm tedbirleri alacağı vurgulandı.
"PLA DIŞ MÜDAHALEYİ DURDURMAK İÇİN SAVAŞ HAZIRLIĞINI SÜRDÜRECEK"
Bu ziyaretin Çin'in ulusal egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini belirten Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Wu Qian, "PLA, Tayvan'ın bağımsızlığını savunan her tür ayrılıkçı girişimi ve dış müdahaleyi durdurmak için eğitimlerini ve savaş hazırlıklarını sürdürecek. Tatbikat, Tayvan Boğazı'ndaki istikrarı baltalayan ABD ve Tayvan'a karşı bir caydırıcılık eylemidir'' dedi. ABD heyetinin ziyaretine karşı çıktıklarını ve Tayvan meselesinde hiçbir dış müdahaleye müsamaha göstermeyeceklerini söyleyen Qian, "Çin'in yeniden birleşmesini engellemeye çalışan her tür girişim başarısızlığa mahkumdur'' diye konuştu.
"ABD'Yİ TEK ÇİN İLKESİNE UYMAYA ÇAĞIRIYORUZ"
Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, ABD kongre üyelerinin Tayvan'a yaptıkları ziyaretin Tek Çin ilkesini ciddi şekilde ihlal ettiği ve dışarıya yanlış mesajlar verdiği belirtildi. Tek Çin ilkesinin, Çin ile ABD arasındaki diplomatik ilişkilerin siyasi temelini oluşturduğuna dikkat çeken Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, "Çin, ABD'yi Tek Çin ilkesine ve iki ülke arasındaki üç ortak bildiriye uymaya çağırıyor'' ifadelerini kullandı. Çin'in Washington Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada da, Çin'in ABD ile Tayvan arasındaki her türlü resmi temasa karşı olduğuna işaret edilerek, ABD'nin provokasyonlarına sert tedbirlerle yanıt verileceği belirtildi. Büyükelçilik Sözcüsü Liu Pengyu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Tayvan Boğazı'ndaki mevcut tansiyonun sorumlusu olan ABD, kongre üyelerinin ziyaretinin sonuçlarına da katlanmalıdır" dedi.
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Asya gezisi kapsamında Pekin'in tüm uyarılarına rağmen 2 Ağustos'ta Tayvan'ı ziyaret etmişti. Çin ordusu, ziyarete tepki olarak, Tayvan Boğazı ve çevresinde gerçek mühimmatlı tatbikatlar düzenlemişti. Çin yönetimi ayrıca Pelosi'ye yaptırım uygulama kararı almış, Çin ve ABD'nin savunma bakanlıkları ve orduları arasındaki istişareleri durdurmuştu.
Çin, Tayvan'ı kendi topraklarının parçası olarak görüyor. Çin yönetimi, "Barışçıl yeniden birleşme" adı altında Tayvan'ın idaresini eline almayı isterken, bu uğurda güç kullanmaktan çekinmeyeceğini belirtiyor. Pekin, diğer ülkelerin Tayvan ile resmi temas kurmasını da ''egemenlik ihlali'' olarak değerlendiriyor.
TAYVAN LİDERİ TSAİ ING-WEN: "ÇİN'İN TAYVAN'I ÇEVRELEYEN SULARDAKİ TATBİKATLARI BÖLGESEL İSTİKRAR VE BARIŞI CİDDİ ŞEKİLDE BOZUYOR"
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ziyaretinin ardından ABD kongre heyeti de Tayvan'a geldi. ABD Massachusetts Senatörü Edward Markey'nin öncülüğündeki 5 kişilik heyet, Tayvan lideri Tsai-Ing-wen ve Tayvan Yasama Dış ve Ulusal Savunma Komitesi yetkilileri ile görüştü. Görüşmenin ana gündem maddesinde Çin'in Tayvan Boğazı ve çevresinde düzenlediği askeri tatbikatlar yer aldı. Başkanlık sarayında ABD heyetini kabul eden Ing-wen, Tayvan olarak ABD ile işbirliğini derinleştirmeye devam ederken aynı zamanda Hint-Pasifik bölgesindeki refah ve istikrar içinde çalışmayı sürdüreceklerini söyledi. Ing-wen ayrıca, Tayvan ve ABD arasındaki ortak yatırımların artması için "Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmasını" (ADTA) imzalamayı umduklarını söyledi.
"TAYVAN'IN KARARLILIĞINI GÖSTERİYORUZ"
Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesini otoriter ülkelerin dünya düzenine yönelik oluşturduğu tehdit olarak tanımlayan Ing-wen, Çin'in Tayvan'ı çevreleyen sularda gerçekleştirdiği uzun süreli askeri tatbikatların bölgesel istikrar ve barışı ciddi şekilde bozduğunu ifade etti. Ing-wen ayrıca, "Sadece dünyanın dört bir yanındaki müttefiklerle yakın çalışma ve çevremizdeki tüm askeri gelişmeleri yakından kontrol etmekle kalmıyoruz. Aynı zamanda uluslararası topluluğa Tayvan'ın, Tayvan Boğazı'ndaki istikrarlı statükoyu sürdürmekte olan kararlılığını gösteriyoruz" açıklamasında bulundu.
"EVRENSEL DEĞERLERİN KORUNMASI GEREK"
ABD heyetine başkanlık eden Markey, ilk kez geldiği Tayvan'da bu ziyaretten büyük onur duyduğunu söyledi. Ing-wen için tarihi bir lider tanımlamasını yapan Markey, Tayvan'ın ilk kadın lideri olan Ing-wen'in dünyadaki birçok kadın için büyük bir ilham kaynağı olduğunu ifade etti. Tayvan'ın demokrasi, insan hakları ve ifade özgürlüğü için önemli bir işaret olduğunu belirten Markey, "Bu evrensel değerler her gün tehdit altında ve korunması gerekiyor" dedi.
TAYVAN ABD'DEN DAHA GÜÇLÜ SİLAHLAR İSTİYOR
Yaklaşık bir saat süren toplantıya başkanlık eden Demokratik İlerleme Partisi (DPP) Milletvekili Lo Chi-cheng, ziyaretin önemini ve zamanlamasını vurgularken, Çin tarafının başlattığı askeri tatbikatın ABD kongre üyelerinin cesaretini kırmak için yapıldığını ifade etti. Markey ve ABD heyetinin Tayvan'a yaptığı gezinin, Çin'in diğer ülkelerden gelen politikacıların Tayvan'ı ziyaret etmelerine karışamayacağı anlamı taşıdığını vurgulayan Chi-cheng, ayrıca ABD'nin Tayvan konusunda net bir stratejik pozisyon benimsemesini ve Tayvan'ın küresel güvenlikteki rolünün önemini anlamasını umduğunu söyledi. Toplantıya katılan meclis üyesi Chao Tien-lin ise, Tayvan savunmasında hem asimetrik hem de konvansiyonel savaş gücünün önemli olduğuna inandığını ifade etti. ABD'nin tek Çin politikasını gözden geçirmesinin zamanının geldiğini belirten Tien-lin, aksi takdirde bunun Tayvan ile ABD arasındaki ilişkileri etkileyeceğini belirtti.
Tayvan ziyaretinde Markey'e ABD Temsilciler Meclisi Üyeleri John Garamendi, Alan Lowenthal, Don Beyer ve Aumua Amata Coleman Radewagen eşlik ediyor.