ABD'ye Kuzey Akım'ı bombaladığı suçlaması geldi

Kuzey Kore, bir yıl önce Rusya'ya ait Kuzey Akım doğalgaz boru hatlarının bombalanmasındaki rolünü örtbas ettiği iddiasıyla ABD'yi eleştirdi.

Aksam.com.tr


Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı'nın Rusya ile ilişkilerden sorumlu bir yöneticisi Pazartesi günü Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA) tarafından yayınlanan açıklamasında, Washington ve müttefiklerinin Moskova'nın ortak soruşturma çağrılarını reddederek Kuzey Akım doğalgaz sisteminin bombalanmasındaki "rollerinin izlerini örtbas etmeye" çalıştıklarını söyledi.

Kim Jong Gyu, "ABD ve Batı, Rusya'nın BM gözetiminde uluslararası ortak bir soruşturma yürütülmesi yönündeki haklı teklifini kesin bir dille reddetti," dedi. "Dahası, soruşturma sonuçları hakkında Rusya'yı hiçbir zaman bilgilendirmediler."

Kim'in açıklamaları, 26 Eylül 2022'de Baltık Denizi'nin altında, Danimarka ve İsveç'in münhasır ekonomik bölgelerinde Rusya ve Almanya'nın doğalgaz altyapılarını birbirine bağlayan Kuzey Akım boru hatlarını hedef alan patlamalardan yaklaşık bir yıl sonra geldi.

Rusya olaydan Batı'yı sorumlu tutarak BM himayesinde bağımsız bir soruşturma başlatılması çağrısında bulunurken Almanya, Danimarka ve İsveç saldırının failini tespit etmekte zorlandı.

Temple Üniversitesi'nde Tokyo merkezli bir siyaset bilimi profesörü olan James Brown, NK News'e Kim'in yorumlarının, Kim Jong Un'un Rusya'nın Ukrayna'daki 'kutsal mücadelesine' verdiği 'tam ve koşulsuz destek' sözünü "yerine getirdiğinin bir işareti" olduğunu söyledi.

"Kuzey Kore liderliği, boru hattı patlamalarının arkasında Batı'nın olduğu söylemini yaymanın Kremlin'in önceliği olduğunu doğru bir şekilde değerlendirdi" dedi.

"Pyongyang bu söylemleri yineleyerek Moskova'dan puan kazanmayı umuyor."

Kuzey Koreli yetkili ABD ve müttefiklerini "mantıksız davranış" ve "suçu temelsiz bir şekilde Rusya'nın üzerine atmakla" suçladı. Yetkili ayrıca Almanya, Danimarka ve İsveç tarafından sürdürülen soruşturmanın "ikna edici bir sonuç" ortaya koymadığını belirtti.

Washington daha önce patlamaların niteliği konusunda şüphelerini dile getirmiş ve Rusya'nın olaya karıştığını iddia etmişti.

Ancak Kuzey Kore'nin açıklamasında "etkili medya ve uzmanların" patlamalarla "Rusya'nın hiçbir ilgisi olmadığını" "tamamen kanıtladıkları" iddia edildi.

Sözcü, Başkan Joe Biden'ın emriyle hareket eden ABD Donanması dalgıçlarının birkaç ay sonra patlamaları uzaktan gerçekleştirmek üzere Haziran 2022'de gizlice bir bomba yerleştirdiğini iddia eden Amerikalı araştırmacı gazeteci Seymour Hersh'in çok okunan bir blog yazısına atıfta bulunuyor gibi görünüyordu.