ABD'nin Kovid-19 otoritesinden açıklama: Tamamen aşılananlar karantinaya girmesin

ABD'nin koronavirüs konusundaki en yetkin kurumu olan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, talimat kılavuzunda tamamen aşılanmış kişilerin karantinaya alınmasına gerek olmadığını belirtti.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) internet sitesinde yer alan kılavuzu güncelleyerek, kriterleri karşılayan Kovid-19'a karşı tamamen aşılanmış kişilerin karantinaya girmelerine gerek olmadığını belirtti. Buna göre herhangi bir semptom geliştirmedikleri sürece son dozun alınmasından sonraki 3 ay içinde karantina gerekmiyor. CDC'ye göre 'tamamen aşılanmış' kavramı, bir kişinin iki dozluk aşının ikinci dozunu veya tek dozluk aşının bir dozunu almasının üzerinden en az iki hafta geçmesini ifade ediyor.

ÖNLEMLER GEÇERLİ

Tamamen aşılanmış kişilerin koronavirüsü başkalarına yayma riskinin 'hala belirsiz' olduğu belirtilirken; bununla birlikte 'aşılamanın semptomatik Kovid-19'u önlediğini gösterdiği, semptomatik ve pre-semptomatik bulaşmanın koronavirüsün yayılmasında tamamen asemptomatik bulaşmadan daha büyük bir role sahip olduğunun düşünüldüğü' ifadelerine yer veriliyor. Tamamen aşılanmış kişiler için maske takmak, sosyal mesafeyi korumak, kalabalık yerlerden ve yetersiz havalandırılan alanlardan kaçınma gibi diğer öneriler ise hala geçerli.