ABD'li yetkiler Hafter yöneticilerini uyardı

ABD yönetiminden Libya'nın doğusundaki darbeci Halife Hafter temsilcilerine uyarı geldi. ABD'liler Hafter yönetimine Rus paralı savaşçılarla (Wagner) olan ilişkileri ve petrol sahalarını kapatma çabaları konusunda uyarıda bulundu.

AA

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yayımlanan açıklamaya göre, çarşamba günü ABD'li bir heyet ve Hafter temsilcileri video konferans yöntemi ile görüştü.

Toplantıda LNA'daki silahlı çetelerin tasviye edilmesi dahil birçok konu ele alındı.

5+5 ASKERİ KOMİTE FORMATI FORMATI

Geçtiğimiz yıl başlayan başkent Trablus'un kuşatmasının sona ermesiyle milislerin tasviye edilmesi konusunda taraflara fırsat sunulduğu belirtildi. Görüşmede Libya'da ateşkesi hedefleyen 5+5 formatında askeri komite toplantılarında ilerleme sağlanması gerektiği işaret edildi.

Öte yandan açıklamada ABD'li delegenin derhal ateşkesin sağlanması ve BM öncülüğündeki güvenlik ve siyasi müzakerelere geri dönülmesi çağrısında bulunduğu belirtilirken, ayrıca şu ifadelere yer verildi:

"ABD heyeti, LNA'nın Rus Savunma Bakanlığına bağlı vekil grup Wagner ile olan ilişkisi ve Libya'daki petrol sahalarını kapatmasının ABD ve Libya’nın çıkarlarına aykırı olduğunu vurguladı. Bu, Libya'nın bağımsızlığına zarar verdiği gibi iç savaşı arttırarak kritik petrol rezervlerinin zarar görmesine yol açabilir."

Hafter, BM nezdinde tanınan meşru Libya hükümetine karşı 4 Nisan 2019'da saldırı başlatmış, başkent Trablus'u ele geçirmek için 14 ay süren saldırılarıyla ülkeyi şiddet sarmalına sürüklemişti.

Uluslararası aktörler, Libya ordusunun Hafter milislerini üst üste ağır yenilgilere uğratması ve 4 Haziran'da Trablus'un tamamı ile ülkenin doğusunun büyük bir kısmının kontrol altına alınmasıyla ateşkes çağrısında bulunmuştu.