ABD'li kurum uyardı! Aşısızlar virüste mutasyonu artırır

'Artan varyantların sebebi aşıdan kaçış' ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri Direktörü Rochelle Walensky, aşılanmamış kişilerin bulaştırma hızı nedeniyle koronavirüs mutasyonunun durdurulamadığını söyledi.

ABD'nin en yetkili kurumu olarak gösterilen ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Direktörü Dr. Rochelle Walensky, aşıları etkisiz bırakacak varyantlardan sadece 'birkaç mutasyon' uzakta olabileceğimize dikkat çekti. Walensky'ye göre, aşı ile sağlanacak toplumsal bağışıklık virüsün mutasyona uğramasının önündeki en büyük engel.

HASTANELER DOLDU

Mevcut aşıların bilinen varyantların neden olduğu ciddi koronavirüs vakalarına karşı etkili olduğunu, ancak devam eden yayılmanın hastalığın aşıların korumasının ötesinde mutasyona uğramasına izin verebileceğini söyledi. Walensky aşının virüs ile mücadelede elimizdeki en güçlü silah olduğunun altını çizdi. Aşılanmamış kişilerin Kovid-19 ölümlerinin yaklaşık yüzde 99,5'inden ve hastaneye yatışların yüzde 97'sinden sorumlu olduğunu söyledi.

İNGİLTERE'DE SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI YÜZDE 87

Kovid-19 kısıtlamalarını büyük ölçüde kaldırılan İngiltere'de toplumsal bağışıklığın yüzde 87'ye ulaştığı açıklandı. Ülkede günlük vakalar geçen hafta her gün düşerek 24 bine geriledi. University College London'daki bilim insanları, mevcut sürü bağışıklığı eşiğinin yüzde 93 olduğunu tahmin ediyor. Eşiğe ne kadar yaklaşılırsa virüsün bulaşma riski de azalıyor. Bu oranda yetişkinlerin yüzde 70'inin tam aşılanmasının etkisi büyük.