AB'den internete 'terör' müdahalesi

Avrupa'nınki terör, Türkiye'ninki değil. AB, terör yanlısı paylaşımları internetten 1 saat içinde kaldırtan yasal düzenlemeyi kabul etti. Batılı kurumlar geçen yıl benzer bir düzenlemeye giden Türkiye'yi eleştiri yağmuruna tutarken AB'ye ise sessiz kaldı.

HABER MERKEZİ

Avrupa Parlamentosu, dijital platformların terör içeriği olduğu belirtilen paylaşımları AB ülkelerinde talimat verildikten sonra 1 saat içinde içeriğin kaldırılması veya engellenmesi zorunlu tutan yasal düzenlemeyi onayladı. Benzer gerekçelere sahip yeni sosyal medya düzenlemesi Türkiye'de geçtiğinde 'ifade özgürlüğüne darbe, demokrasiye balta' diye eleştirel haberler yapan kurumların bu kez sessiz kalması ise dikkatleri çekti.

İLK TEPKİ BM'DEN GELDİ

Türkiye'de 1 Ekim tarihinde yürürlüğe giren yeni internet ve sosyal medya düzenlemesinin ardından ilk tepki Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Liz Throssell, bu adımlardan kaygı duyduklarını ifade etmiş, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de hükümetin denetim kurma çabalarının internet ortamında sansürü önemli ölçüde artıracağını belirtmişti. Merkezi New York'ta bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi de kanunu "basın özgürlüğüne yönelik bir tehdit" olarak nitelerken İngiltere'de bulunan insan hakları kuruluşu ARTICLE 19, yasanın mevcut kısıtlamalar ve sansürü artıracağını ileri sürmüştü.

BATILI YAYINLAR TEK TİP ÇIKMIŞTI

AP haber ajansı "Türkiye: Sosyal medya kanunu geçişi sansür endişelerini yükseltti" ifadesiyle sansür havariliği yaparken New York Times gazetesi ise "Türkiye'de sosyal medya üzerindeki kapsamlı gücü genişleten kanun geçti" başlıklı haberinde sosyal medyada hükümet eleştirisi yapanların engelleneceğini iddia etmişti. Alman Deutsche Welle, "Türkiye yeni kanunla sosyal medya üzerindeki kontrolünü sıkılaştırıyor" ifadesine yer verilirken AB haberlerine yer veren euronews ise gelişmeyi "Sosyal medya üzerindeki kanunları sıkılaştıran Türk kanunu yürürlüğe girdi" başlığıyla okuyucularına duyurmuştu.