AB'de rüşvet artıyor

Avrupa'da yapılan araştırmaya göre, rüşvet ve iltimas pandemi döneminde yükselişe geçti. Farklı AB üyelerinden 40 bin insanın %62'si rüşvet ve iltiması büyük problem olarak görürken, %49'u hükümetlerinin bu konudaki mücadelesini başarısız buluyor.

HABER MERKEZİ

Avrupa'nın en büyük ekonomik şeffaflık kurumu olan Almanya merkezli araştırma kuruluşu Transparency International, Avrupa Birliği 2021 rüşvet raporunu yayınladı. Raporda, Avrupa'da rüşvet ve iltimasın özellikle de pandemi dönemiyle ciddi şekilde yükselişe geçtiğinin altı çizildi. Çoğunluğunu eski Dünya Bankası çalışanlarının oluşturduğu kurumun raporunda Avrupa'da notu bu anlamda en düşük ülke ise Güney Kıbrıs Rum Yönetimi oldu. Katılımcıların yüzde 49'u hükümetlerinin rüşvet ve iltimasla mücadelede başarısız olduklarını düşünüyor.

KIBRIS RUM KESİMİ ZİRVEDE

Avrupa genelinde tüm vatandaşların kıta genelindeki rüşvet ve iltimasların farkında olduğu ve AB üyesi olan farklı ülkelerden görüşme gerçekleştirilen 40 bin insanın yüzde 62'sinin rüşvet ve iltimas büyük bir problem olarak gördüğü bilgisi de raporda yer aldı. Rapordaki verilere göre, AB üyesi 27 ülkenin vatandaşlarıyla yapılan görüşmelere göre her 10 insandan 3'ü kamu hizmetlerinde ayrıcalıklı muamele görebilmek için ya rüşvet veriyor ya da kişisel bağlantılarını kullanıyor. Bu rakam ise kıta genelinde 106 milyon insana denk geliyor. Katılımcıların yüzde 32'si geçtiğimiz 12 ay içerisinde AB ülkelerinde rüşvetin arttığını ifade ediyor. Buna göre son 12 ay içerisinde rüşvetin en çok arttığı ilk 6 ülke sırasıyla Kıbrıs Rum Kesimi, Slovenya, Bulgaristan, Romanya, Hırvatistan ve Portekiz.

%49'U HÜKÜMETLERİ BAŞARISIZ BULUYOR

Rapora göre rüşvet ve iltimas pandemide daha da kötüye gitmiş durumda. AB ülkelerindeki siyasiler problemin kaynağı olarak görülürken, görüşülenlerin yarısı ise iş dünyasını ve bankacıları suçluyor. Sağlık sistemi rüşvet ve iltimasın odağındaki sektör olmakla birlikte görüşülen insanların %45'i gördükleri yanlışlıklar hakkında şikayette bulunurlarsa 'hükümetin misillemesine uğramaktan( korkuyor. Katılımcıların %49'u hükümetlerinin rüşvet ve iltimasla mücadelede başarısız olduklarını düşünüyor.