ABD'den Ukrayna'ya açık çek: Silahlarımızı tüm Rus tehditlerine karşı kullanabilirler

ABD Savunma Bakanlığı, Rusya-Ukrayna Savaşı'nda tansiyonu daha da yükseltecek bir açıklama yaptı. Pentagon, Ukrayna'nın sadece Harkiv bölgesi yakınlarındaki Rus topraklarında değil, sınır ötesinden saldıran tüm Rus güçlerini ABD tarafından tedarik edilen silahlarla vurabileceğini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden 31 Mayıs'ta, Kiev'e Rusya içindeki askeri hedeflere yönelik ABD tarafından tedarik edilen silahları kullanabilmesi için yetki vermişti. Ancak yetkililer o dönemde Biden'ın kararının sadece Ukrayna'nın doğusundaki Harkiv bölgesi sınırına yakın Rusya içindeki hedefler için geçerli olduğunu söylemişti. Pentagon'dan son yapılan açıklamada ise silahların sınır ötesinde tüm Rus güçlerine karşı kullanılabileceği belirtildi.

ABD'NİN UKRAYNA POLİTİKASI DEĞİŞTİ Mİ?

Pentagon Sözcüsü Tümgeneral Patrick Ryder, Perşembe günü gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin politikasında bir değişiklik olmadığını savundu. Ancak Ryder, Ukrayna'nın Rus birliklerine karşı silah kullanımının Rusya tarafındaki Harkiv yakınlarıyla sınırlı olmadığını söyledi.

Ryder, "Ateş açıldığında bu politikanın odaklandığı konu, karşılık verebilme kabiliyeti. Rus güçlerinin sınır boyunca ateş açtığında olduğu gibi, Ukrayna'nın ABD tarafından sağlanan mühimmatları kullanarak bu kara kuvvetlerine karşılık verebilme kabiliyeti. Bu nefsi müdafaaya girer ve dolayısıyla bunu yapabilmeleri gayet mantıklı" diye konuştu.

RUSYA SALDIRI MESAJI VERİYOR

Politikada bir değişiklik olmadığı konusunda ısrar edilse de Ryder'ın sözleri Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jack Sullivan'ın sözlerini doğrular nitelikteydi.

Sullivan Salı günü PBS kanalına yaptığı açıklamada, ABD silahlarıyla Rusya'ya ateş açılması konusunda Ukrayna ile varılan anlaşmanın Rus güçlerinin Ukrayna topraklarını ele geçirmek için sınırın Rusya tarafından Ukrayna tarafına geçtiği her yeri kapsadığını söylemişti.

Moskova son günlerde, yine Rusya sınırına yakın olan kuzeydoğu kenti Sumi'ye yakında saldırabileceği mesajını veriyordu. Sullivan, böyle bir durumda bu politikanın orada da geçerli olacağını kaydetmişti.

"Bu coğrafya ile ilgili değil. Bu sağduyu ile ilgili. Eğer Rusya kendi topraklarından Ukrayna'ya saldırıyorsa ya da saldırmak üzereyse, Ukrayna'nın sınırın ötesinden kendisine saldıran güçlere karşılık vermesine izin vermek mantıklı olacaktır" demişti.

Sullivan, Ukrayna'nın hava savunma sistemlerini kullanarak Rus hava sahasında uçan Rus uçaklarına, Ukrayna hava sahasına girmeleri halinde ateş açabileceğini de belirtmişti.

Başkan Erdoğan'dan yoğun diplomasi trafiği... Putin ve Biden ile görüşecek

Müzakere çağrısı: İstanbul masasına dönelim