ABD'den UCM'ye tehdit gibi uyarı! Netanyahu'ya ceza vermeyin talebi

İsrail, UCM'nin Netanyahu'ya yönelik tutuklama kararı vermesi halinde Filistin'i yok etmekle tehdit etti. ABD yönetimi ise gizli telkinlerle yüksek mahkemeyi baskı altına alarak, Netanyanu'nun tutuklanmasının hata olacağını belirtti.

İsrail, ABD'ye Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) Başbakan Binyamin Netanyahu ve diğer İsrailli yetkililer hakkında tutuklama kararı çıkarması halinde Filistin yönetiminin yıkılmasına yol açacak adımlar atacağını iletti. ABD'den yayın yapan Axios haber sitesine konuşan ABD'li ve İsrailli yetkililere göre, Tel Aviv, ABD Başkanı Joe Biden yönetimine UCM'nin vereceği olası bir mahkumiyet kararı sonrası Filistin'i cezalandırmakla tehdit etti.

FİLİSTİN'İ ÇÖKERTME ADIMI

ABD'li ve İsrailli yetkililere göre, İsrail, Filistin yönetiminin yıkılmasına yol açacak güçlü bir eylemle misilleme yapacağını ABD'ye iletti. Haberde, İsrail'in Filistin yönetimi adına topladığı vergi gelirlerinin transferini dondurarak iflas ettirmeyi planladığı aktarıldı. İsrail, Filistinliler adına vergi topluyor ve 1994'teki Oslo Anlaşmaları uyarınca Filistin Yönetimi'ne aylık transferler yapıyor.

İsrail, ABD'de başta olmak üzere dünya ülkelerinden UCM'ye karşı yardım istedi.

YARGIYA GİZLİ MÜDAHALE

Axios'a konuşan ABD'li yetkililere göre, Biden yönetimi, UCM yetkililerine İsrailli liderlere yönelik tutuklama kararının hata olacağını ve ABD'nin bu eylemi desteklemediğini gizlice iletti. ABD'li yetkililerden biri, "UCM'yi (tutuklama kararı çıkartmaması) bunu yapmaması konusunda sessizce cesaretlendiriyoruz. Bu, her şeyi havaya uçuracak. İsrail, Filistin yönetimine misilleme yapacak" ifadelerini kullandı. Ayrıca aynı ABD'li yetkiliye göre, Biden yönetimi, UCM'nin olası tutuklama kararının İsraillilerin düşündüğü kadar yakın bir dönemde gerçekleşmeyeceğini değerlendiriyor. Beyaz Saray ve İsrail Başbakanlık Ofisi ise konuya ilişkin açıklama yapmaktan kaçındı.