ABD'den İsrail'e uyarı: Hizbullah'la savaşmayın

ABD, Lübnan'da İsrail ve Hizbullah arasında yeni bir cephe açılmasından endişeleniyor. ABD'li kaynaklar, Washington yönetiminin yakın zamanda Tel Aviv'le iletişime geçerek onlara, ''Hizbullah'la çatışmaları sınırlı tutun'' dediğini iddia etti.

Amerikan medya kuruluşu Axios'un haberinde, Washington'ın İsrail ve Hizbullah arasında geniş kapsamlı bir savaşı durdurmak için devreye girdiği belirtildi.

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen kaynaklar, Beyaz Saray'ın İsrail-Lübnan sınırındaki gerilimi düşürmenin tek yolunun Gazze'de ateşkes sağlanmasından geçtiğini düşündüğünü belirtti.

ATEŞKESİ SEKTEYE UĞRATMASINDAN ENDİŞE EDİLİYOR

Ancak Biden yönetiminin, İsrail ve Hizbullah arasında başlayabilecek kapsamlı bir savaşın, rehine takasını ve Gazze'deki çatışmaların sonlanmasını öngören anlaşmayla ilgili çalışmaları sekteye uğratabileceğinden endişelendiği aktarıldı.

İRAN'IN DEVREYE GİRMESİ İSTENMİYOR

Ayrıca İsrail'in Hizbullah'la böyle bir savaşa girmesi durumunda, net bir stratejiye sahip olmadığı ve savaşın geniş ölçekli sonuçları üzerine değerlendirme yapmadığı için durumun kötüleşebileceği belirtildi.

Buna ek olarak ABD yönetimi, olası savaş durumunda İran'ın da devreye girebileceğinden endişeleniyor.

Washington'a göre çatışmaların kapsamlı savaşa dönmesi halinde Tahran yönetimi, Suriye, Irak ve Yemen'de desteklediği milisleri Hizbullah safında savaşmaları için Lübnan'a gönderebilir.

ABD SAVUNMA BAKANI DA UYARMIŞTI

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant'la yaptığı telefon görüşmesinde de Lübnan sınırındaki tansiyonun azaltılmasını istemişti.

Lübnan Silahlı Kuvvetler Komutanı Joseph Aoun da bu hafta bölgedeki durumla ilgili görüşmek için Beyaz Saray ve Pentagon'dan yetkililerle bir araya gelecek.

İsrail-Hizbullah çatışması şiddetleniyor... Soykırımcı askerlere kamikaze İHA saldırısı!

Hizbullah Hareketi'nden, İsrail'e ait askeri bir araca güdümlü füze saldırısı