Japonya'nın dönem başkanlığında BMGK'da yapılan geniş katılımlı Ortadoğu oturumunda Filistin'e odaklanıldı.
Japon Büyükelçi Yoshifumi Okamura'nın yönettiği toplantıda 43 ülke temsilcisi söz alırken, Türkiye adına BM Daimi Temsilci Yardımcısı Güven Begeç bir konuşma yaptı.
Toplantıda konuşan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Power, İsrail'e işgal altındaki Filistin topraklarındaki genişlemeyi sona erdirme çağrısında bulundu. İsrail'in son zamanlarda Batı Şeria'da ve Doğu Kudüs'te yüzlerce yerleşim yeri inşa etmeye başladığını bildiren Power, "Yerleşim yerleri planı iki devletli çözümü baltalıyor." yorumunu yaptı.
Power, yükselen şiddet ve çatışmaların, siyasi liderlerin barış yerine çatışmayı seçmesi gibi nedenlerle gelişmelerin yanlış yöne doğru gittiğini ve bedelini masum insanların ödediğini aktardı. İsrail-Filistin sorununda, BM Genel Sekrekteri'nin özellikle masum sivillere karşı şiddet konusundaki ciddi endişesini paylaştıklarını belirten Power, "Terörizmin ve masum insanların yaşamına son verilmesinin kesinlikle hiçbir gerekçesi yoktur." diye konuştu. Power, "Bu nedenle geçen hafta Hallel Ariel adındaki 13 yaşındaki bir kız çocuğunun öldürüldüğü Batı Şeria'da yaşanan ölçüsüz terör saldırısını şiddetle kınıyoruz." diye konuştu.
Power, Suriye konusuna da değinerek, Esed rejiminin Halep'in doğusunu kuşatmasının yıkıcı sonuçlara yol açacağını söyledi. Power, Suriye'yi destekleyenlerin, Suriye'de düşmanlıkların sona erdirilmesi ve saldırıların durdurulması için rejim üzerinde nüfuzunu kullanması gerektiğini ifade etti.
BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin ise kuşatma altındaki Castello yolunun muhalif gruplar tarafından çok aktif olarak kullanıldığını ileri sürerek, bu durumun rejimi savaşmak zorunda bıraktığını belirtti. Churkin, "Biz bu konuda onlara yardım için oradayız." dedi.
Yeni Zelanda'nın BM Daimi Temsilcisi Gerard van Bohemen de İsrail'in Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki 800 konut planından derin rahatsızlık duyduklarını bildirdi. Büyükelçi Bohemen, "Bu tür yerleşim yerleri bizi barıştan uzaklaştıran, BMGK'ya ve Ortadoğu Dörtlüsü'ne karşı bir hakarettir." yorumunu yaptı.
- "Bağımsız ve egemen Filistin geçerli tek çözüm yolu"
Türkiye'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Güven Begeç ise Filistin topraklarının işgalinin 50. yılına doğru kalıcı barışın hala sağlanamadığını kaydetti. Barış sürecinin canlandırılmasının sadece Filistin halkına onurlu bir hayat verme için değil, aynı zamanda bölgede istikrarın sağlanması için de temel bir gereklilik olduğunu aktaran Begeç, "Filistin topraklarının kamulaştırılmasıyla yasa dışı yerleşim yerlerinin genişlemesi, yerli toplulukların yerlerinin değiştirilmesi, Filistinlilerin doğal kaynaklarının kullanım hakkının inkar edilmesi ve dokunulmazlık kültürünün yaygınlaştırılması, iki devletli çözümü aşındırmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin 2014-2017 döneminde sanayi bölgesi, hastane ve kız öğrenciler için yurt kurulması gibi farklı projelere 200 milyon dolar kanalize edeceğini hatırlatan Begeç, İsrail'le ilişkilere de değindi.
Begeç, Mavi Marmara olayı sonrasında ileri sürülen parametrelere uygun olarak İsrail ile ikili ilişkilerin normalleştirme anlaşmasının 26 Haziran'da Roma'da sonuçlandığını aktardı.
Türkiye'nin 4 Temmuz'da Aşdot Limanı'na insani yardım malzemesi gönderdiğini bildiren Begeç, Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesinin 200 yatak kapasitesiyle hizmete hazır olacağını kaydetti. Begeç, Gazze'de 320 konutluk projenin de yakında tamamlanacağını söyledi. 1967 sınırlarıyla, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin kurulmasının geçerli tek çözüm yolu olmaya devam ettiğini belirten Begeç, "Türkiye'nin Filistin halkına destek sözü hiçbir zaman sona ermeyecek." dedi.