ABD'den Fransa'ya kritik destek... ''Sahel bölgesindeki liderliği alkışlıyoruz''

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Fransız mevkidaşı Florence Parly ile dün yaptığı telefon görüşmesinde Fransa'nın Sahel Bölgesindeki faaliyetlerini ABD'nin desteklediğini belirtti.

Aksam.com.tr

Çeviri: Hasan Selçuk Turan

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile Fransız mevkidaşının dün yaptığı telefon görüşmesi sonrası Pentagon'dan açıklama yapıldı. Pentagon'dan yapılan açıklamada, "Austin, bölgedeki terörle mücadelede Fransız liderliğini alkışladı ve kendisine bu önemli misyon için ABD'nin desteğinin devam edeceğine dair güvence verdi" dendi.

Aksam.com.tr'nin Reuters haber ajansından aktardığı habere göre, Fransa'nın Batı Afrika'nın Sahel bölgesinde İslamcı militanlarla savaşmak için yaklaşık 5.000 askeri bulunuyor ve ABD'den lojistik destek alıyor.

Austin'in Fransız Silahlı Kuvvetleri Bakanı Florence Parly ile görüşmesi, AUKUS'un ardından ABD'nin Paris ile ilişkilerini onarmaya çalıştığı sırada gelmesi yönüyle önem taşıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Haziran ayında Fransa'nın bölgedeki varlığını azalttığını açıklamıştı.

Austin, Parly ile yaptığı telefon görüşmesinde, geçen hafta Mali'de militanlarla çıkan çatışmada öldürülen bir Fransız askerinin ölümü için de başsağlığı diledi.

Paris'in 2013'te terörle mücadele gücü konuşlandırmasından bu yana bölgede 50'den fazla Fransız askeri öldü.

Öte yandan Sahel'de Wagner dönemi başlayabilir

AA'nın aktardığına göre, Wagner paralı askerleri, konuşlandıkları ülkelerde, yerel orduları eğitiyor, önemli isimleri koruyor, isyancı veya terörist gruplarla savaşıyor ve sıcak noktalarda altın, elmas ve uranyum madenlerinin güvenliğini sağlıyor.

Rus paralı askerlerinin, Libya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Sudan, Mozambik, Gine, Gine Bissau, Madagaskar, Zimbabve ve Angola gibi ülkelerde faaliyette bulunduğu belirtiliyor.