AA
ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) 2026 mali yılı bütçesinde, Suriye'de SDG adını kullanan terör örgütü PKK/YPG'nin de bulunduğu gruplara "eğit-donat destek fonu" için 130 milyon dolar talep edildi. Pentagon belgesine göre, PKK/YPG ve Suriye'nin güneyinde konuşlu Suriye Özgür Ordusu'nun (SÖO) "eğitim, teçhizat ve maaş ödemelerine" 130 milyon dolar aktarılması hedefleniyor. Irak, Suriye ve Lübnan'da DEAŞ'la mücadelede kapsamında hazırlanan belgede PKK/YPG'ye eğit-donatlar dışında hafif silahlar verilmeye devam edeceği belirtilirken, DEAŞ'la mücadeleye gerekli desteğin verilmemesi halinde bu durumun DEAŞ'ın canlanarak bölge ülkeleri ve ABD'nin güvenlik çıkarlarını tehdit edebileceği öne sürüldü.
2026 için istenen 130 milyon dolarlık kalemin 7 milyon 420 bin doları SÖO için ayrılırken, grubun faaliyetlerini Badiye Çölü'ndeki DEAŞ unsurlarına genişletebileceği ifade edildi.
LÜBNAN DA LİSTEYE GİRDİ
Pentagon'un Suriye'ye DEAŞ'la mücadele adı altında PKK/YPG ve diğer bazı grupları aktardığı toplam bütçe 2025'te 147 milyon dolar, 2024'te ise 156 milyon dolardı. Pentagon belgesinde, ilk kez Lübnan da yer aldı. Buna göre Bakanlık, Lübnan ordusunun terörle mücadele kabiliyetine destek vermek için 15 milyon dolarlık bir kalem oluşturmayı hedefliyor.