ABD'den devasa savunma anlaşması... F-16 filosunu elektronik harbe hazırlıyor

ABD Hava Kuvvetleri, elinde bulunan 1000'den fazla F-16 için yeni bir hamlede bulundu. ABD merkezli uzay ve savunma teknolojileri alanında faaliyet gösteren Northrop Grumman şirketi ile Hava Kuvvetleri arasında, F-16 filosu için ''elektronik savaşa karşı önlem paketi'' adı altında bir savunma anlaşması imzalandı.

Aksam.com.tr

Çeviri: Abdullah Aydemir

ABD Hava Kuvvetleri (USAF), F-16 filosunun "elektronik harp" alanındaki tedarikleri konusunda uzay ve savunma teknolojileri şirketi Northrop Grumman ile masaya oturdu.

Aksam.com.tr'nin EurasianTimes'dan aktardığı habere göre, ABD Hava Kuvvetlerinin envanterinde bulunan F-15 ve F-22'lerden sayıca fazla olan F-16 jetleri için Northrop Grumman şirketi ile "elektronik harp" alanında yeni bir anlaşma imzalandı. Anlaşmayla birlikte ABD F-16'ları "elektronik harp paketi" ile donanacak.

Şirkete göre, son teknoloji elektronik harp sistemleri ile donanan F-16'lar, savaş anında tehdit sistemlerini tespit ederek, tanımlayarak ve bertaraf ederek pilotları artan radyo frekanslı güdümlü silah tehlikesinden koruyacak.

Northrop Grumman yetkilisi Ryan Tintner, söz konusu savunma anlaşması ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Elektronik savaş paketi sayesinde F-16 pilotları, görevlerini daha iyi bir şekilde yerine getirirken korumaları da önemli ölçüde artacak. Bu sistem, savaş jetini hizmet ömrü boyunca dayanaklı tutmak için etkili ve uygun fiyatlı bir çözüm oluşturmak için birden fazla programdan edindiğimiz en iyi deneyimlerimizden yararlanıyor."

F-16'lar için geliştirilen bu sistem, şirketin geliştirmiş olduğu geçmiş dönemdeki elektronik harp yetenekleri serisinin bir parçası olarak ifade ediliyor.

Şirketten yapılan açıklamada ABD F-16 filosu için geliştirilecek elektronik harp sistemi, "AC / MC-130J Radyo Frekansı Karşı Tedbirler Programı" ve "AN / APR-39 radar uyarı alıcıları" ile ortak bir teknoloji temelini paylaşıyor.

ELEKTRONİK HARP SİSTEMLERİ

21. yüzyıl savaş alanında Elektronik Harp (EW) sistemleri, artan teknolojiye bağlı birbirinden farklı koşullardaki zorlu savaş alanlarında herhangi bir askeri teçhizatın zorunlu ve ayrılmaz bir parçası haline geldi.

Bir Elektronik Harp paketine sahip olmak, düşman unsurlarına ait radarların veya füze sistemlerinin elektronik sinyallerini karıştırarak uçağın hayatta kalma kabiliyetini büyük ölçüde artırabiliyor.