ABD'den çok konuşulacak iddia! Bölgede yönetim Türk komandolarına emanet

ABD gazetesi Bloomberg Türkiye'nin Kosova'nın NATO'da bulunan Barış Gücü KFOR'u ekim ayında İtalya'dan devralabileceğini iddia etti.

Kosova'da bir süredir devam eden gerilimle ilgili Bloomberg'den dikkat çeken bir iddia geldi.

Gazete, kendilerine konuşan, ancak ismini açıklamayan bir Türk yetkilinin, Türkiye'nin NATO'nun Kosova ayağı olan Barış Gücü'nün (KFOR) yönetimini İtalya'dan devralacağını ifade etti.

Söz konusu devrin ise ekim ayında gerçekleştirileceğine işaret ediliyor. Bilgilerin henüz net olmadığını ifade eden Türk yetkililer devir teslimin son şiddet olaylarından önce planlandığını da sözlerine ekledi.

4 Haziran tarihinde Türk komandolar, Kosova'daki olayların ardından NATO'nun talebi üzerine 24 yıl aradan sonra tekrar Kosova'ya gitmişti.

Türkiye Savunma Bakanlığı tarafından gönderilen 450 komando ve 20 sivil personelin ilk etabi bugün Kosova'nın güney bölgesinde yer alan, Türk askerinin konuşlu olduğu Prizren'deki Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanlığı Sultan Murat Kışlası'na yerleşmişti.

2 gün sonra ise Milli Savunma Bakanlığın'dan yapılan açıklamada, Kosova'da meydana gelen olaylar sonrasında Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait A-400M uçakları ile görev alacak 65'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığına bağlı komando taburunun ikinci ve üçüncü kafilesinin intikalinin de gerçekleştirildiği duyurulmuştu.

Söz konusu duyuru "Hava Kuvvetleri Komutanlığımıza ait A-400M uçakları tarafından, Kosova'da görev yapacak 65'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığına bağlı komando taburunun ikinci ve üçüncü kafile intikal uçuşu başarı ile tamamlandı" sözleriyle ifade edilmişti.

Kosova'nın kuzeyindeki olayların ardından Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, NATO Müşterek Kuvvet Komutanlığı'nın talebi üzerine bir komando taburu Kosova'ya gönderdiğini açıklamış ve "Kosova'da meydana gelen olaylar sonrası NATO Müşterek Kuvvet Komutanlığı/Napoli (İtalya) tarafından yapılan talebe istinaden daha önce NATO Kosova Gücüne tahsisli olan 65'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığımıza (Lüleburgaz) bağlı bir komando taburu ihtiyat birliği olarak görevlendirilmiştir. Görevlendirilen birliğimizin 4-5 Haziran 2023'e kadar Kosova'da bulunan Sultan Murat Kışlası'na intikali için gerekli hazırlıklara başlanmıştır" ifadeleri kullanılmıştı.

KOSOVA'DA NELER OLUYOR?

Kosova'nın kuzeyinde Sırpların yoğun olduğu Zveçan, Zubin Potok ve Leposaviç belediyelerinde 23 Nisan'da yapılan yerel seçimleri kazanan Arnavut belediye başkanlarının göreve başlaması, 26 Mayıs'ta Kosovalı Sırplar tarafından protesto edilmişti.

Bölgede protestoların sürmesi üzerine Kosova polisi ve NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü (KFOR), belediye binalarını tel örgülerle çevirmiş ve bölgedeki personel sayısını artırmıştı.

Arnavut belediye başkanlarını korumak için bölgeye gönderilen Kosova polisi ile Kosovalı Sırplar arasında arbede yaşanmış, 29 Mayıs'ta da belediye binalarını koruyan KFOR askerleri ile Kosovalı Sırpların karşı karşıya gelmesi sonucu 30 KFOR askeri yaralanmıştı.

2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı kendi toprağı olarak gören Sırbistan da ordusunu Kosova sınırına yerleştirme kararı almıştı. Kosovalı Sırplar, talepleri yerine getirilene kadar belediye binası önünde düzenledikleri protestolara devam edeceklerini belirtmişti.

Sırbistan yönetimi, Kosovalı Sırpların boykot ettiği ve katılımın yüzde 3'te kaldığı seçimlerin geçersiz olduğunu savunuyor.