ABD'den Barzani'ye 'referandum' uyarısı

Washington'ın BM büyükelçisi Haley, ''Her türlü bağımsızlık referandumu, Irak için öncelikli olan DEAŞ'la mücadele ve istikrar hedeflerinden dikkatlerin dağılmasına neden olur. Bundan kaygılıyız'' dedi.

1

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley, 25 Eyül'de bağımsızlık referandumuna gidileceğini duyuran Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ni (IKBY) uyardı.

Yazılı açıklama yapan Haley, "Her türlü bağımsızlık referandumu, Irak için öncelikli olan DEAŞ'la mücadele ve ülkenin tüm Iraklılar için istikrarlı hale getirilmesi hedeflerinden dikkatlerin dağılmasına neden olur. Bundan kaygılıyız" ifadelerini kullandı.

IKBY lideri Mesut Barzani, parlamentoda yer alan siyasi parti temsilcileriyle 7 Haziran'da Erbil'de yaptığı toplantıda bağımsızlık referandumu için 25 Eylül tarihinin belirlendiği açıklamıştı. Statüsü tartışmalı Kerkük'ün de referanduma dahil edileceği kaydedilmişti.

Türkiye, bağımsızlık referandumuna şiddetle karşı çıkıyor. Hakeza Bağdat yönetimi de oylamanın yasal olmadığını belirtiyor.