ABD'de Tesla'ya siyahları karşı ırkçılık davası açıldı

ABD Eşit İstihdam Fırsatı Komisyonu (EEOC) Perşembe günü Tesla aleyhine bir dava açarak, şirketi Siyah çalışanlarına yönelik ırk ayrımcılığına göz yumarak federal yasaları ihlal etmekle suçladı.

Aksam.com.tr


Nisan 2022'de Tesla, bir mali dosyada EEOC'nin şirket hakkında "açık bir soruşturması" olduğunu açıkladı. Tesla, kurum ile zorunlu bir uzlaşma sürecine girmişti. Başarısızlıkla sonuçlanan süreç, Perşembe günü Amerika Birleşik Devletleri Kaliforniya Kuzey Bölgesi Bölge Mahkemesi'nde dava açılmasına neden oldu.

Dava Tesla'yı, 1991 yılında değiştirilen ve işverenleri ırk temelli yasadışı uygulamaları düzeltmeye çağıran 1964 tarihli Medeni Haklar Yasası'nın Başlık VII'sini ihlal etmekle suçluyor.

EEOC, en azından 2015 yılından bu yana, bir Tesla fabrikasındaki Siyah çalışanların "şiddetli veya yaygın ırksal tacize" ve "düşmanca bir çalışma ortamına" maruz kaldıklarını iddia ediyor.

Davada bir Siyah işçinin "Tuvaletin her yerinde KKK lakapları, gamalı haç ve N-kelimesi gördüm" dediği aktarılıyor. "O kadar iğrenç ve ırkçıydı ki bunu tartışmak bile istemiyorum."

"Siyahi çalışanlar hakaretleri, aşağılamaları, duvar yazılarını ve kötü davranışları Tesla'nın insan kaynakları, çalışan ilişkileri ve yönetim personeline bildirdiler... Tesla bu davranışları ele almak için gerekli adımları atmayı reddetti ve başarısız oldu."

Kurum, Tesla'nın yasaları çiğnediği için para cezası ödemesi ve mağdur olan kişilere tazminat ödemesi için jürili bir duruşma talep ediyor.

EEOC ayrıca mahkemeden ırkçılık yapan Tesla yönetimine kalıcı bir tedbir kararı vermesini ve Tesla'ya durumu düzeltmek ve gelecekte Siyah işçileri korumak için politikalar oluşturmasını ve yürütmesini emretmesini talep ediyor.