ABD'de özgürlük ayaklar altında

ABD'deki üniversitelerde Gazze'ye destek protestoları dalga dalga yayılırken kampüsleri basan Amerikan polisi, akademisyenlere de sert müdahalede bulundu. “Ben profesörüm” diyen Prof. Fohlin, yerde sürüklenerek ters kelepçeyle gözaltına alındı.

ABD'nin New York kentindeki Columbia Üniversitesi'nde başlayan Filistin yanlısı protestolar, ülkedeki 20'ye yakın üniversiteye yayıldı. Amerikan yönetiminin İsrail'i silahlandırmayı bırakmasını talep eden üniversite öğrencileri, kampüs bahçesine kurdukları çadırlarla Gazze'deki soykırıma tepki gösterdi. 10'uncu günü geride bırakan öğrencilerin barışçıl gösterilerine Amerikan polisinin tepkisi sert oldu.

570 KİŞİ GÖZALTINDA

Yüzlerce öğrenciyi gözaltına alan ABD polisi, öğrencileri destekleyen profesörleri de yerlerde sürükleyerek, ters kelepçe taktı. Gösterilere başkent Washington'da bulunan Georgetown ve George Washington üniversitelerinde öğrenciler de katıldı. Başkentin en büyük üniversitelerinden George Washington Üniversitesi'nin ana kampüsündeki bahçede bir araya gelen yüzlerce öğrenci de sloganlar atarak Gazze'ye desteklerini dile getirdi. Polisin yaptığı müdahalelerde aralarında öğretim üyeleri ve öğrencilerin de bulunduğu yüzlerce kişiye şiddet uygulandı. Öğrencilerin kurduğu çadırları kaldıran polis ekipleri, New York Üniversitesi'nde 120, Columbia Üniversitesi'nde 100, Emerson Koleji'nde 100, Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde 90, Yale Üniversitesi'nde 60, Teksas Üniversitesi'nde 50, Indiana Üniversitesi'nde 33 olmak üzere en az 570 kişiyi gözaltına alındı.

YERLERDE SÜRÜKLEDİLER

Georgia eyaletindeki Emory Üniversitesi'nde polis, öğrencilere göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiyle müdahale ederken Felsefe Bölümü Başkanı Noelle McAfee ve Ekonomi Profesörü Caroline Fohlin gözaltına alındı. Profesör Fohlin'in, "Ben bir profesörüm" sözlerine aldırış etmeyen polis güçleri, profesörü yerde sürükleyerek şiddet uyguladı. Profesör Noelle McAfee ise gözaltına alınırken öğrencilere, "Felsefe bölümünü arayıp gözaltına alındığını söylermisiniz" dedi. ABD polisinin işkence anları sosyal medyada büyük tepki çekti.

Emory Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı Noelle McAfee

BM: ENDİŞELİYİZ

Birlemiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Jeremy Laurence, ABD'deki üniversitelerde Filistin'e destek verilen İsrail karşıtı gösterilerde yüzlerce öğrencinin gözaltına alınmasından büyük endişe duyduklarını belirtti.

ÜNİVERSİTEDE KESKİN NİŞANCI

Ohio Eyalet Üniversitesi'nde polis, Filistin'e destek amacıyla bir araya gelen öğrencilere sert müdahalede bulundu. Üniversitenin çatısına keskin nişancı polisler yerleştirildi. Üniversite yönetimi, bu kişilerin eyalet güvenlik güçlerinden olduğunu açıkladı.

EYLEMLER DÜNYAYA YAYILIYOR

ABD'deki üniversitelerde devam eden İsrail karşıtı öğrenci protestolarına Fransa, Almanya ve Avustralya'dan destek geldi. Sidney Üniversitesi'nde çadırlar kuran öğrenciler, İsrail bağlantılı şirketlere boykot çağrılarında bulundu. Paris'teki Sciences Po Üniversitesi öğrencileri de açtıkları çadıra müdahale eden polisleri protesto ederek, üniversiteye ait bir binayı ele geçirerek Filistin bayrağı açtı. Alman polisi ise eylemlere sert müdahalede bulundu.

BLİNKEN'E GÖRE KATLEDİLENLER, İKİ ATEŞ ARASINDA KALMIŞ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, üniversitelerdeki protestolar için "Demokrasinin gücünü yansıtıyor" dedi, İsrail saldırılarında katledilenlerin ise 'çapraz ateş'te kaldığını iddia ederek "Çapraz ateş arasında kalan çocukların, kadınların ve erkeklerin çektiği korkunç acıları ve ölümlerini gördüğümüzde, bu iç burkucu bir durum" ifadelerini kullandı.

MEZUNİYET TÖRENİ İPTAL

Güney California Üniversitesi 10 Mayıs'ta yapılması planlanan diploma töreninin yaşanan olaylar nedeniyle iptal edildiğini açıkladı.

"GAZZE'Yİ DESTEKLEMEK ANTİSEMİTİZM DEĞİLDİR"

ABD'li Yahudi Senatör Bernie Sanders, Amerikan üniversitelerindeki Gazze eylemlerini "antisemitik" olmakla suçlayan İsrail Başbakanı Netanyahu'ya sert sözlerle tepki gösterdi. Sanders, "34 binden fazla Filistinliyi öldürmesine dikkat çekmek antisemitizm ya da Hamas yanlısı olmak değildir. Hükümetinizin ahlaksız politikalarından dikkatimizi başka yere çekmeye çalışarak Amerikan halkının zekasıyla alay etmeyin" dedi.

HOLOKOST MAĞDURUNDAN ÖĞRENCİLERE TAM DESTEK

Holokost'tan kurtulan 88 yaşındaki Amerikalı Yahudi aktivist Marione Ingram, George Washington Üniversitesi'ndeki Gazze eylemlerine destek verdi. Gazze'de katliamın son bulması çağrısında bulunan Ingram, "Holokost'tan kurtulan birisiyim. Gazze gösterilerine katılan öğrenciler bir kahraman. Amerika'nın bu katliamı fonlamayı bırakmasını istiyorum. İsrail'in komşularını bombalamayı sonlandırmasını istiyorum" diye konuştu.