ABD'de Gazze öfkesi... Vicdanların sesi susturulamadı

ABD'deki üniversiteler, Gazze soykırımına karşı ayaklandı. Temsilciler Meclisi'nin rektörlere baskısına ve polisin sert müdahalesine rağmen 12 üniversitedeki protestolar diğer ülkelere de yayıldı.

ABD'deki Columbia Üniversitesi'nde öğrencilerin Gazze'deki soykırımı destekleyen şirketlere karşı başlattığı oturma eylemi, dünyanın dört bir yanındaki öğrenciler için ilham oldu. ABD'den Avustralya'ya, Fransa'dan Mısır'a kadar birçok ülkede binlerce öğrenci, Filistin'le dayanışma amacıyla kendi üniversitelerinde gösteriler başlattı. ABD polisinin sert müdahalesi, gözaltı ve uzaklaştırma tehditlerine rağmen öğrencilerin soykırım tepkisi dalga dalga büyüyor.

ÖĞRENCİLER AYAKLANDI

ABD'li öğrencilerin başlattığı Filistin'e destek eylemleri, New York, Yale, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), Tufts, The New School ve Kuzey Carolina, Güney California, San Jose, Harvard, Brow, Texas, Maryland ve Avustralya'da Sydney, Fransa'nın en prestijli okullarından Sciences Po ve Mısır'daki Kahire Amerikan Üniversitesi'ne yayıldı. Üniversite kampüsünde çadır kuran öğrenciler, 'soykırımı durdurun' çağrısında bulundu.

POLİSTEN SERT MÜDAHALE

Dünyaya 'insan hakları ve özgürlük' nutukları atan ABD, öğrencilerin barış gösterilerine sert müdahalelerde bulundu. Üniversite kampüsüne girerek, kurulan çadırları dağıtmaya çalışan Amerikan polisi, kampüsleri halkın kullanımına kapattı. Polis, Güney California Üniversitesi'nde İsrail'i protesto eden 93, Texas Üniversitesi'nde ise gösterilere katılan 34 öğrenciyi ters kelepçe takarak gözaltına aldı. Polisin sert müdahalesi ve gözaltılar, tepkileri daha da artırarak, diğer okullarda da eylemleri başlattı. ABD üniversitelerindeki Filistin gösterileri İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu endişelendirdi. Netanyahu, 'korkunç' diye nitelediği öğrenci gösterilerinin durdurulması yönünde Biden'a seslendi.

'EYLEM HAKKINI KORUYUN'

Uluslararası Af Örgütü, ABD'yi öğrencilerinin kampüslerdeki barışçıl protesto haklarını korumaya ve çağırdı. ABD polisini kınayan Af Örgütü ABD İcra Direktörü Paul O'Brien, "Barışçıl protestoları susturmak, taciz ve tehdit etmek ya da sindirmek için atılan her adım insan haklarının ihlalidir" dedi.

ABD'de Güney California Üniversitesi'nde polis, İsrail'i protesto eden öğrencilere müdahale etti ve çok sayıda öğrenciyi gözaltına aldı.

REKTÖRE İSTİFA BASKISI

İsrail'e 26 milyar dolarlık askeri desteği onaylayan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, Columbia Üniversitesi'ndeki Yahudi öğrencileri ziyaret ederek, Rektör Nemat Minouche Shafik'in istifasını istedi. Öğrenciler, Johnson'ı yuhaladı.

TÜRKİYE'DEKİ 26 ÜNİVERSİTEDEN GÖSTERİLERE DESTEK

Türkiye'deki 26 üniversite, yayımladıkları açıklamalarla ABD'deki üniversite öğrencilerinin Gazze eylemlerine destek verdi. Açıklamalarda "Öğrencilerin gösterdiği barışçıl tepkiye karşı gösterilen orantısız tepkiyi temel insan hakları ve akademik özgürlüğe vurulmuş bir darbe olarak kabul ediyor ve şiddetle kınıyoruz" ifadeleri kullanıldı.