ABD Wagner'i çembere aldı

Washington, Libya'da darbeci Hafter için savaşan Rus Wagner milis grubunun başında bulunan Rus işadamı Yevgeniy Prigozhin ve ilişkili kişilere yaptırım kararı aldı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Libya’da istikrarı bozmakla suçladığı Rus paralı milis gurubu Wagner’in lideri Yevgeniy Prigozhin’i yaptırım listesine aldığını açıkladı. Pompeo, söz konusu yaptırımlara “Wagner’in Sudan’daki paravan şirketi” M Invest’i, bunun alt şirketi Meroe Gold’u ve bu şirketlerin yöneticileri Andrei Mandel ve Mikhail Potepkin’i dahil ettiklerini vurguladı.

PUTİN’İN ESKİ ‘ŞEF’İYDİ

Kremlin Sarayı’nın yemek işini yönettiği için “Şef” lakabıyla anılan Yevgeny Prigozhin’e ait güvenlik şirketi Wagner grubu, Suriye, Ukrayna, Libya ve Afrika ülkelerinde paralı askerlerinin faaliyetleriyle tanınıyor. Prigozhin Putin’in yakın çevresinde yer alan bir isim.  

Sirte’yi boşalttılar 

Libya ordusunun gayrimeşru silahlı güçlerin lideri darbeci Hafter kontrolündeki Sirte ve Cufra’ya operasyon hazırlıkları son aşamadayken bölgeden dikkat çeken bir haber geldi. Bölge kaynakları Hafter saflarında bulunan Rus Wagner paralı askerlerinin stratejik Sirte kentinden çekildiğini belirtti. Mısır ise Hafter kontrolündeki Tobruk’a kamyonlar dolusu mühimmat gönderdi.