ABD ve İngilizlerin Kabil havalimanı saldırısından biraz önce Afganları oraya çektikleri iddia edildi

BBC, İngiltere'nin Afganistan'daki Büyükelçiliğinin Kabil Hamid Karzai Havalimanı'nda DEAŞ'ın üstlendiği saldırıdan önce Afganları patlamanın olacağı yere sevk ettiğini yazdı. Politico gazetesi ise, patlamanın olacağı noktanın ABD istihbaratına ulaştığını; ancak elde edilen istihbarata rağmen ABD'nin bu noktayı kullanıma açık tuttuğunu yazdı.

AA

26 Ağustos'ta Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'na yönelik terör saldırısından saatler önce Afganistan'daki İngiliz Büyükelçiliği ve ABD istihbaratına dair kimi detayların ortaya çıktığı iddia edildi. Buna göre İngiliz Büyükelçiliği, Afganlara patlamanın gerçekleştiği Abbey giriş kapısına gitmeleri talimatı verirken Abbey kapısı, ABD'nin talimatıyla açık bırakıldı.

AA'nın BBC'ye dayandırdığı habere göre, ABD ve İngiltere'nin saldırılardan bir gün önce vatandaşlarına "terör saldırısı tehdidi" nedeniyle Kabil havalimanına seyahat etmemeleri uyarısında bulunmasına rağmen, İngiliz Büyükelçiliği, Afganları saldırının olduğu Baron Hotel'in yakınındaki Abbey kapısını kullanmaları için yönlendirdi.

Yeni Şafak'ın Politico'dan aktardığı habere göre saldırılardan sadece 24 saat önce, üst düzey ABD'li askeri yetkililer arasında video konferans görüşmesi yapıldı. Görüşmede istihbarat raporlarından yola çıkarak Hamid Karzai Havaalanı'ndaki Abbey kapısında bir saldırının gerçekleşebileceği konuşuldu ve kapının "en yüksek riskli bölge" olduğu konusunda fikir birliğine varıldı. Fakat ertesi gün, ABD'li general Peter Vasely, alınan karara uymayarak İngiliz birliklerinin tahliyesine devam edilmesi için kapının açık kalması yönünde talimat verdi.

Politico'da yer alan habere göre Abbey kapısı kapatılmadı ve bölgede tahliye edilmek için bulunan Afgan kalabalık, giriş etrafında beklemeye devam etti. İngiliz askeri birlikleri ve personeli, Abbey kapısından içeri alındı ve tahliye uçaklarına yönlendirildi. Çok geçmeden Afganların ve ABD'li askerlerin beklediği bölgede önce intihar, ardından silahlı saldırı gerçekleşti ve 183 kişi hayatını kaybetti.