ABD: Taliban sözünü tutmuyor

ABD Dışişleri Bakanlığı, Taliban'ın Afganistan'da neden olduğu şiddet seviyesinin ABD ile örgüt arasında yapılan anlaşmayla tutarsız olduğunu bildirdi.

Taliban'ın ilerleyişini yakından takip ettiklerini belirten ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, Taliban'ın Afganistan'da neden olduğu şiddet seviyesinin ABD ile örgüt arasında yapılan anlaşmayla tutarsız olduğunu bildirdi. Price, Taliban'ın hızlı bir şekilde ilerleyişi ve sivil ölümleri konusunda "Kuşkusuz Afganistan'daki şiddet seviyesi, Taliban'ın ABD ile yaptığı anlaşmadaki sözleriyle uyuşmuyor" dedi. Washington Post gazetesine konuşan istihbarat kaynakları ise Taliban'ın 30 ila 90 gün içinde başkent Kabil'i de ele geçireceğini hesapladıklarını aktardı.

BIDEN PİŞMAN DEĞİL

ABD Başkanı Joe Biden ise Taliban'ın artık Afgan hükümetinin bir sorunu olduğunu söyledi. "Afganlar şehirleri için artık kendileri savaşmak zorunda" diyen Biden, Afganistan'dan asker çekme kararından pişman olmadığını belirtti.

2 AB ÜLKESİNDEN SINIR DIŞINA İPTAL

Almanya ve Hollanda, Taliban militanlarının Afganistan'da büyük kazanımlar elde etmesi nedeniyle, bölgedeki güvenlik durumunu gerekçe göstererek Afgan göçmenlerin ülkelerine gönderilmesine yönelik işlemleri askıya aldı. Geçen hafta, 6 AB üyesi ülke, göçmenlerin Afganistan'a zorla sınır dışı edilmesinin, Kabil'deki hükümetin bu tür geri dönüşleri 3 ay süreyle askıya almasına rağmen devam etmesi gerektiğini savunmuştu.