ABD sopasını gören PYD/PKK çark etti

ABD’nin Suriye’den çekilme kararıyla Esad rejimine sığınmaya çalışan terör örgütü PYD aradığını bulamadı. Washington’ın ‘Esad’dan uzak dur’ uyarısının ardından PYD de geri adım atarak hamisine bağlılık kararı aldı.

Türkiye’nin, Suriye’de Münbiç ve Fırat’ın doğusuna yönelik operasyon hazırlığı karşısında köşeye sıkışan terör örgütü PYD/YPG, hamilik arayışında son dönemde yeniden ABD’ye yaklaştı. Terör örgütü DEAŞ’ı Deyrizor’daki son sığınağından kovan ancak ABD’nin Suriye’den çekilme kararının ardından köşeye sıkışan PYD, son dönemde Esad rejimine sığınmaya çalışmış ve özerklik istemişti. Ancak Suriye’de rejim lideri Beşşar Esad’ın uzun yıllardır başdanışmanlığını yapan Buseyna Şaban, Kürtlere özerklik verilmesinin ileride ülkenin bölünmesine yol açacağını söyleyerek bu istekleri reddetti. Öte yandan DEAŞ ve PYD’yi hâlâ bölgede koz olarak kullanmak isteyen ABD’nin  DEAŞ’la Mücadele Koalisyonu’nun ABD’li komutanı Korgeneral Paul LaCamera önceki gün “Esad’la hareket ederseniz işbirliğimiz biter” restini çekti. Bunun üzerine dün de PYD/YPG’nin sözde eski Eş Başkanı Salih Müslim, PYD/YPG’nin Şam rejimiyle anlaşmasının çok uzak bir ihtimal olduğunu belirterek “Suriye’nin bütününü kapsayan siyasi bir çözüm olmadan Rejim’le anlaşmamız söz konusu değil” diyerek, ikili oyunu sürdürdü.  

DESTEK AÇIKLAMALARI 

ABD, Suriye’de DEAŞ ile mücadeleyle sınırlı olması şartıyla SDG ismini kullanan YPG/PKK’ya verdiği desteği, DEAŞ’ın elindeki toprakların tamamı alınmasına rağmen devam ettireceğinin sinyallerini verdi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, dün DEAŞ ile mücadeleye farklı taktiklerle devam edeceklerini belirterek, “Bize yardım etmeleri için yerel güçleri kullanabiliriz” dedi. Pentagon Sözcüsü Binbaşı Sean Robertson, ABD’nin örgüte desteğinin devam edeceğini söyledi. Robertson, “Onlar, alınan toprakları temizlerken ve DEAŞ’ın tekrar ortaya çıkmasını engellerken, ortağımız SDG’ye desteğe devam edeceğiz” dedi. 

GiZLi GÖRÜŞMELER

Geçen hafta Suriye'nin kuzeyindeki 3 bölgede ABD ile gizlice görüşen PYD, Esad rejiminin tepkisini çekmiş ve Şam'dan "Sizi yabancı güçler değil kendi devletiniz koruyabilir, bize bağlı kalın" yanıtı gelmişti.