Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanı Jim Mattis, İran'ı ağır şekilde eleştirdi ancak gösterdikleri füze kanıtlarının askeri bir operasyona zemin hazırlamayı hedeflemediğini söyledi.
Pentagon'da gazetecilerle buluşan 'Kuduz Köpek' lakaplı Bakan Mattis, ABD Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley’in Yemen’den Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a atılan bir füzenin kalıntılarını BM’de sergilemesini değerlendirdi. Mattis, "İran’ın şu anda yaptıkları yasa dışı ve yaptığımız şey onların yaptıklarını uluslararası topluma göstermektir" diye konuştu.
Yemen, Suriye ve Lübnan'da Tahran yönetiminin istikrarsızlığa yol açtığını savunan ABD Savunma Bakanı, "Nerede karmaşa varsa orada İran'ın elini görürsünüz" dedi.
Mattis'e göre füze kalıntılarını dünyaya göstermek askeri bir operasyona zemin hazırlamayı amaçlamıyor, Washington İran’a uluslararası bir baskı kurmayı hedefliyor.
Ortadoğu'daki ezeli düşmanlar Suudi Arabistan ve İran'ın giriştikleri bilek güreşinde, ABD beklendiği gibi Suudilerin yanında yer alıyor.
Nikki Haley'in sözleri anında Ortadoğu'daki müttefiklerinden yankı buldu, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri açıklamayı memnuniyetle karşıladıklarını duyurdu.
İsrail Lübnan'ı vurmaya hazır!
Washington'ın Ortadoğu'daki en önemli müttefiki İsrail de, hafta içinde İran'ın Lübnan'da füze tesisi kurduğunu ileri sürmüş ve söz konusu yeri vuracağını resmen ilan etmişti.
BM'nin elinde kanıt yok
Birleşmiş Milletler, Yemen'den Suudi Arabistan'a ateşlenen füzeleri araştırıyor. Genel Sekreter Antonio Guterres'in hazırladığı rapor, füzeler arasında benzerlik bulsa da net şekilde İran'da üretildiğini söylemiyor.
İki yerde kazanan İran
ABD Başkanı Donald Trump ve ekibi, İran'la imzalanan nükleer anlaşmanın iptalini istiyor ve Ortadoğu'daki bir numaralı müttefiki Suudi Arabistan üzerinden Tahran yönetimine baskı kurmayı deniyor.
Bitmeyen savaş
Yemen'de İran destekli Husilerin başkent Sana'yı ele geçirmesi ve Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi'nin kaçmasıyla patlak veren iç savaş, ezeli düşmanlar Suudi Arabistan ile İran'ın bir kapışmasına dönüştü. Suudi Arabistan ve diğer bölge ülkeleri Mart 2015'te Husiler'e karşı operasyon başlattı.
Halihazırda ülkenin batısını kontrol eden Husilere karşı Suudi Arabistan'ın başını çektiği uluslararası koalisyon bombardımanlar düzenliyor. Koalisyonda Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kuveyt ve Sudan gibi ülkeler yer alıyor.
Yemen'den Kasım ayı başında Riyad'a fırlatılan füze, Suudi Arabistan ve İran'ın birbirlerine savaş tehditleri savurmalarına neden oldu.
Ülkenin orta kesiminde terör örgütü El Kaide'nin kontrol ettiği bölgeler de bulunuyor.
Eski Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih, uzun süre Husilerle işbirliği yapıp yönetime karşı birlikte savaştı. Aralık ayı başında taraflar birbirleriyle çatışmaya başladı ve Salih öldürüldü.
İç savaştan önce de yoksul ülkeler listesinin ilk sıralarında gelen Yemen'de, neredeyse üç yıldır susmayan silahlar nedeniyle durum bir felakete doğru gidiyor.
Savaşta 10 binden fazla insan öldü, milyonlarca insan evini terk etmek zorunda kaldı. Kolera gibi salgın hastalıklar ülke çapında yayılıyor, şimdiye kadar 900 bin insan hastalıktan etkilendi.
Yedi milyon insanın açlığın kıyısında olduğu ülkede, abluka nedeniyle yaklaşık 21 milyon kişi insani yardıma muhtaç.