ABD Polonya'ya Gelişmiş Füze Savunma Sistemi Satışını Onayladı

ABD Savunma Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Belarus ve Rusya ile artan gerilimin ortasında, ABD'nin Polonya'ya 4 milyar dolarlık son teknoloji hava ve füze savunma sistemi satışını onayladığını duyurdu.

Aksam.com.tr

Pentagon'a bağlı Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı (DSCA) tarafından yapılan açıklamada "Önerilen satış Polonya'nın füze savunma kabiliyetini geliştirecek ve Polonya'nın askeri kabiliyetini güncelleme hedefine katkıda bulunurken ABD ve diğer müttefikleriyle birlikte çalışabilirliğini daha da arttıracaktır" denildi.

"Polonya bu teçhizatı silahlı kuvvetlerine adapte etmekte zorluk çekmeyecektir."

Entegre Hava ve Füze Savunması (IAMD) satışı, modernize edilmiş sensör ve bileşenlerle donatılmış 93 angajman operasyon merkezi ve 175 atış kontrol ağı rölesinden oluşuyor. Fiyat etiketine eğitim ve destek de dahildir.

"Önerilen bu satış ABD'nin dış politika hedeflerini ve ulusal güvenlik amaçlarını destekleyecektir" diyen DSCA, satışın "bölgedeki temel askeri dengeyi değiştirmeyeceğini" de sözlerine ekledi.

Wagner Belarus Birliklerini Eğitiyor

10 Ağustos'ta Polonya, Rus devletinin finanse ettiği özel bir askeri şirket olan Wagner Group'a bağlı savaşçıların Temmuz ayı ortasında Polonya sınırı yakınlarında Belarus ordusuna bağlı birlikleri eğitirken görülmesinin ardından Belarus sınırına ek 10,000 asker göndereceğini açıkladı.

Wagner Group lideri Yevgeny Prigozhin'in Ağustos ayı sonlarında ölümcül bir uçak kazasında hayatını kaybetmesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu grupları daha sıkı devlet kontrolü altına almak için açık bir hamle olarak tüm Wagner savaşçılarına ve diğer paralı askerlere Rus devletine bağlılık yemini imzalattı.

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak bir radyo röportajında "Orduyu sınıra yaklaştırıyoruz," dedi, "böylece saldırganı korkutarak bize saldırmaya cesaret edemeyecek."