ABD, nükleer kanıt yokken saldırdı... İngiltere: İran'la barış mümkündü

Cenevre'deki müzakerelere katılan İngiltere Ulusal Güvenlik Danışmanı Jonathan Powell, “İran'ın sunduğu son sürpriz teklif savaşı önleyebilirdi, ancak diplomasi masası devrilerek saldırı başlatıldı” dedi.

AKŞAM GAZETESİ

ABD ile İran arasında Cenevre'de yürütülen nükleer müzakere sürecine katılan İngiltere Ulusal Güvenlik Danışmanı Jonathan Powell, görüşmelerde savaşı önleyecek bir noktaya yaklaşıldığını bildirdi. İngiliz The Guardian gazetesinin diplomatik kaynaklara dayandırdığı habere göre, Powell İran'ın son görüşmelerde ABD'ye önemli bir teklif sunduğunu kaydetti.

SAVAŞ ÖNLENEBİLİRDİ

Powell, bu adımı "İran'ın nükleer programı konusunda savaşı önleyecek seviyede önemli bir adım" ve "sürpriz" olarak nitelerken, toplantının sonunda Viyana'da teknik görüşmeler yapma konusunda mutabık kalındığını aktardı. Gazeteye konuşan bir yetkili, "Jonathan, bir anlaşmanın yapılmak üzere olduğunu düşünüyordu. Ama İran, özellikle nükleer tesislerde Birleşmiş Milletler denetimini istemiyordu" dedi. ABD heyetinin teknik ekip getirmediğini, Powell'ın ise İngiltere Kabine Ofisi'nden bir uzmanla toplantıya katıldığını belirten yetkili, "İngiliz heyet, İran'ın sunduğu teklife çok şaşırdı. Bu tam bir anlaşma değildi ancak bir ilerlemeydi ve İranlıların nihai teklifi olmama ihtimali de vardı. İngiliz ekip, Cenevre'deki ilerleme temelinde bir sonraki müzakere turunun devam etmesini bekliyordu" dedi. İngiltere'nin İran'ın Avrupa'ya saldıracağı veya nükleer silah elde edeceğine dair ikna edici kanıt görmediğine de işaret edilen haberde İngiltere açısından diplomatik yolların tükenmediği de ifade edildi. Habere göre, müzakerelere ABD kanadında, Trump'ın damadı Jared Kushner ve özel temsilcisi Steve Witkoff'un teknik yetersizlikleri damga vurdu. Kendi nükleer uzmanlarını getirmeyen ABD heyetinin açıklamalarının temel teknik hatalarla dolu olduğu kaydedildi.

Cenevre'de 26 Şubat'ta yapılan müzakerelerden 2 gün sonra ABD İran'a savaş başlattı.