ABD mahkemesinden Starbucks'a ceza

Mahkeme, Starbucks'ın sendikalara tepki olarak 6 çalışanını illegal bir şekilde kovduğuna karar verdi.

Akşam.com.tr'nin BBC'den çevirdiği habere göre, Yargıç, firmanın Buffalo ve Rochester şehirlerindeki şubelerinde federal iş yasasını "korkunç ve yaygın" şekilde ihlal ettiğini söyledi.

Mahkeme tarafından kahve zincirine eski işçileri yeniden işe alması ve etkilenen diğerlerine tazminat ödemesi emredildi.

Starbucks yanıt olarak, eylemlerinin yasal ve politikalara uygun olduğunu söyledi.

Starbucks, BBC'ye verdiği demeçte, "Bu konudaki kayıtlar göz önüne alındığında, kararın ve talep edilen çarelerin uygun olmadığına inanıyoruz ve daha fazla yasal inceleme almak için tüm seçenekleri değerlendiriyoruz."


Federal idare hukuku hakimi olan Michael A Rosas, 200 sayfayı bulan bir kararla, Starbucks'ın yasa dışı bir şekilde kovduğuna hükmettiği başka bir işçiyi daha yeniden işe almasını emretti.

Bay Rosas, Starbucks'ın sendika kampanyalarına yanıt olarak "çalışanların temel haklarını genel olarak hiçe saydığını" söyledi.

Yargıç, şirketin işçileri sorguladığını ve tehdit edip ücret tartışmasını kısıtladığını ekledi.

Ayrıca Starbucks'ın üst düzey personelini "daha yakından denetlemek, izlemek veya çalışanların sendika faaliyetlerinin gözetim altında olduğu izlenimini yaratmak için" mağazalara defalarca gönderdiği ortaya çıktı.

Kararı alan NLRB, çalışanların işyerlerinde sendikalaşma haklarını koruma yetkisine sahip bağımsız bir federal kurumdur.

Starbuck'ın Buffalo şehrindeki şubesinde barista olarak çalışan Michael Sanabria 'Hem bizim için çok büyük bir zafer hem de tüm işçi hareketi için' diyerek kararı yorumladı.

Starbucks'ın Buffalo'daki başka bir şubesinde barista olan Michelle Eisen ise, "Karar, işçilerin aylarca bıkıp usanmadan örgütlenmesinin... tarihi, anıtsal ve artık yasa dışı kabul edilen sendika bozmalarına karşın daha iyi çalışma koşulları talep etmelerinin sonucudur" dedi.

Geçen yıl, ABD'deki yaklaşık 270 farklı Starbucks mağazasında çalışan işçi, firmanın muhalefetine rağmen sendikalara katılmak için oy kullandı. Starbucks'ın ABD'de şirkete ait yaklaşık 9.000 mağazası bulunuyor.

Sendika kampanyacıları, şirketi pazarlık masasında ayak sürümek ve hareketi kapatmaya çalışırken iş yasalarını ihlal etmekle suçladı.

Uzun süredir ilerici, işçi dostu bir işveren olarak ününden gurur duyan Starbucks, işçilerin protesto hakkına saygı duyduğunu söyledi.

Son aylarda şirket, memnuniyetsizliğe yanıt olarak işçilerin maaşını artırdı ve başka pozitif değişiklikler yaptı.