ABD İran'ı, Irak ve Suriye'de vurdu

ABD 4 noktada İran milislerini hedef aldı. ABD, Suriye-Irak sınırında hava harekatı düzenledi. Irak'taki Amerikan personeline ve tesislerine yönelik insansız hava aracı saldırılarında bulunan İran destekli milislerin bölgedeki karargahları vuruldu.

ABD Savunma Bakanlığı-Pentagon, Amerikan ordusunun Irak-Suriye sınırında, İran yanlısı Şii Hizbullah Tugayları'na ait olduğu belirtilen bazı hedeflere hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. Bakanlık Sözcüsü John Kirby tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, söz konusu harekatı Başkan Biden'ın direktifi doğrultusunda, geçen aylarda bölgedeki Amerikan hedeflerine yönelik saldırılara cevaben gerçekleştirildi.

Pentagon, operasyonun, kendilerine karşı yapılan saldırılara açık ve "net bir caydırıcı mesaj göndermek için" gerçekleştirildiğini açıkladı.

İKİNCİ OPERASYON

Joe Biden'ın Amerikan Başkanı olarak göreve başladığı ocak ayından bu yana ABD'nin Irak'taki sivil ve askeri personeline yönelik onlarca saldırı düzenlendi. Washington bu saldırılardan İran yanlısı Hizbullah Tugayları'nı sorumlu tuttu. Hava harekatının, İran'da Reisi'nin cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından yapılması dikkat çekti.

EGEMENLİK İHLALİ

Irak hükümeti, ABD'nin Irak-Suriye sınırındaki Haşdi Şabi milislerine yönelik saldırısının Irak'ın egemenliğini ihlal ettiğini ve bunu reddettiklerini açıkladı. Açıklamada, "Bu saldırı, tüm uluslararası anlaşmalara göre Irak'ın egemenliğine ve milli güvenliğine yönelik bariz, kabul edilemez bir ihlaldir" ifadelerine yer verdi.