ABD'de koronavirüs ölümleri tarihî İspanyol gribi ölümlerini aştı

ABD'de koronavirüs tarihsel grip krizini geçti. Bilim insanlarının yaptığı bir karşılaştırma ile, ülkede ölümler 1918-1919'daki İspanyol gribi kaynaklı ölümlerin sayısı olan 675.000 rakamını şimdiden aşmış durumda.

Aksam.com.tr

Çeviri: Hasan Selçuk Turan

Johns Hopkins Üniversitesi tarafından yapılan hesaba göre, ABD'de ölümler günde ortalama 1.900'ün üzerinde. Bilim insanları, ABD'nin Kovid-19 kaynaklı ölümlerinin 1918-19'daki büyük grip salgınının miktarını aştığını bildirdi.

Aksam.com.tr'nin AP News'ten aktardığı habere göre, ABD'de Mart başından bu yana en yüksek seviyeye ulaşan ölüm miktarı genel toplamda Pazartesi günü 675.000'i aştı. Yine de gerçek sayının daha yüksek olduğuna inanılıyor.

1918-19 grip salgını, dünyanın şu anda sahip olduğu nüfusun dörtte birine sahipken, dünya çapında 50 milyon kişiyi öldürmüştü. Bunun 675 bini ise Amerikalı nüfustandı.

Washington Üniversitesi, 1 Ocak'a kadar yaklaşık 100.000 Amerikalının Kovid-19'dan öleceğini ve bu da ABD'deki toplam sayıyı 776.000'e çıkaracağını öngördü.

Bir asır önce ABD nüfusu bugünün sadece üçte biri kadardı, yani grip ülke genelinde çok daha büyük, daha ölümcül bir orana sahipti.

Virüs mutasyonlarla zayıflarsa ve giderek daha fazla insanın bağışıklık sistemi ona savunmayı öğrenirse Kovid-19'un gerilemesi gerçekleşebilir. Aşılanma ve enfekte olup hayatta kalma, bağışıklık sistemini iyileştirmenin ana yolunu oluşturuyor. Anne sütü ile beslenen bebekler de annelerinden bir miktar bağışıklık kazanıyorlar. Bunlar iyimser senaryolar. Kovid-19 kaynaklı küresel ölümler ise şu anda 4,6 milyondan fazla.

ABD nüfusunun hemen hemen %64'ü en az bir doz aşı almış durumda ve eyalet oranları Vermont ve Massachusetts'te yaklaşık %77'de; Idaho, Wyoming, Batı Virginia ve Mississippi'de yaklaşık %46 ila %49'a arasında.