ABD Hazine Bakanı ''18 Ekim'' dedi... Bu tarih aşılırsa ABD borçlarını ödeyememekle karşı karşıya

ABD'nin Hazine Bakanı Janet Yellen, kongrenin borç limitinde 18 Ekim'e kadar bir yükseltmeye gitmemesi durumunda ülkesinin nakit parasının ve olağanüstü tedbirlerinin tükeneceğini söyledi. Bakanın bu konuda milletvekillerine yaptığı uyarıya göre, ABD birkaç hafta içinde borcunu öyemeyecek hale gelebilir

Aksam.com.tr

Çeviri: Hasan Selçuk Turan

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, kongre eğer 18 Ekim'e kadar borç limitini artırmazsa, federal hükümetin olağanüstü tedbirlerinin ve nakdinin tükeneceğine işaret ederek milletvekillerini uyardı.

Aksam.com.tr'nin CNN International'dan aktardığı habere göre, Bakan Janet Yellen, "Bu tarihten sonra ülkenin tüm taahhütlerini yerine getirmeye devam edip edemeyeceğimiz belirsiz" diyerek 18 Ekim çizgisinin tahmini vergi ödemelerine dayandığını sözlerine ekledi.

Washington'ın harekete geçmemesi halinde ABD birkaç hafta içinde borcunu ödeyememe riski ile karşı karşıya kalacak.

Uyarı, Senato Cumhuriyetçilerinin borç limitini askıya alacak bir tasarıyı bloke etmesinden saatler sonra geldi.

Daha önce, Hazine Bakanlığı, Ekim ayında bir noktada nakit ve muhasebe manevralarının biteceğini tahmin ediyordu.

Hükümetin finansman hariç günlük brüt nakit akışının geçen yıl günde ortalama 50 milyar dolar olduğunu ve hatta bazen 300 milyar doları aştığını kaydeden Yellen, "Kalan olağanüstü tedbirlerimizin ve nakit paramızın ne kadar sürebileceğine ilişkin tahminlerin öngörülemez bir şekilde ileri veya geri kayabileceğini aklımızdan çıkarmamak gerek. Bu belirsizlik, borç limitini yükseltmeyi veya askıya almayı beklememenin kritik öneminin altını çiziyor." dedi.