ABD Havana Büyükelçiliği'nde panik! İsmi bilinmeyen bir hastalığa yakalandılar

ABD Dışişleri Bakanlığı, Küba’nın başkenti Havana’daki Büyükelçilik çalışanlarından birinin garip bir hastalığa yakalandığını bildirdi. ABD’nin Havana Büyükelçiliği’nin 24 personeli, daha önce de çeşitli hastalıklara yakalanmıştı.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, “Havana Büyükelçiliğimizde, Ağustos ayından beri ilk kez bir sağlık sorunu görülüyor. Bu olay, Havana’daki elçilik çalışanlarımızın yaşadığı 25’inci ciddi sağlık sorunu oldu” dedi.

Personeller daha öncede aynı hastalığa yakalanmıştı

Büyükelçilik personeline gerekli tıbbi müdahalenin yapıldığını belirten Nauert, söz konusu çalışanın daha önce aynı elçilikte hastalanan personeller ile benzer bir hastalığa yakalandığını sözlerine ekledi.

Edinilen bilgilere göre, hastalanan elçilik çalışanı tedavi için Küba’dan ABD’ye nakledildi.

Havana yönetimi, 21 Ağustos günü yaptığı açıklamada, ABD’nin Havana Büyükelçiliği personellerinde sık sık görülen hastalıkların neden kaynaklandığını bilemediğini bildirmişti.

Küba Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “ABD’li yetkililerle birlikte bir yıl süren incelemelerimize rağmen hastalıkların neden kaynaklandığını kesin olarak tespit edemedik” ifadeleri kullanılmıştı.

Çok sayıda personel geçici işitme ve bilinç kaybı yaşadı

2016 sonu ile 2017 sonu arasında, Havana Büyükelçiliği’nde çalışan 20’den fazla ABD’li diplomat, geçici işitme ve bilinç kaybı hastalığına yakalanmıştı.

ABD, Küba suçladı

Washington yönetimi, elçilikte yaşanan hastalık olaylarından Küba yönetimini sorumlu tutarken, Eylül ayına kadar Havana Büyükelçiliği personellerinin yarısını geri çağırarak, 15 Kübalı diplomatı ülkelerine göndermişti. Washington’un bu adımı iki ülke arasında diplomatik krize sebep olmuştu.

Washington, hastalığın tespiti için çalışma grubu oluşturdu

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Havana Büyükelçiliği’ndeki sağlık sorunlarının tespiti ve kontrol altına alınması için çeşitli bakanlıkların katkısıyla bir çalışma grubu oluşturulduğunu açıkladı.

(Ş.A)