ABD elçiliği de Kemal Kılıçdaroğlu'nu yalanladı

Gizli anlaşma temelsiz iddia. ABD'nin Türkiye Büyükelçiliği Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden arasında Afgan sığınmacılara ilişkin bir anlaşma veya pazarlık yapıldığı iddiasını yalanladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasında haziran ayındaki NATO zirvesinde yapılan görüşmede 'Afgan sığınmacılar konusunda gizli bir anlaşmaya varıldığı' iddiasına, ABD'nin Türkiye Büyükelçiliği'nden yalanlama geldi.

MUHALEFETİN İFTİRASI

Büyükelçiliğin sosyal medya hesabından Türkçe ve İngilizce yapılan açıklamada, "ABD Büyükelçiliği, Başkan Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında Afgan mülteciler ya da göçmenler konusunda bir "anlaşma" veya "pazarlık" yapıldığına dair iddiaların tamamen temelsiz olduğunu belirtmek ister" ifadeleri kullanıldı. Muhalefetin dile getirdiği iftira niteliğindeki açıklamada Erdoğan ile Biden'ın ikili görüşmesinde sadece Türkiye'nin Kuala Lumpur Büyükelçisi Merve Kavakçı'nın kızı Fatma Abushanab'ın çevirmen olarak yer aldığı belirtilmiş, bu görüşmede bir sığınmacı anlaşmasına varıldığı öne sürülmüştü.

ÇAVUŞOĞLU VE LAVROV'DAN ÖZEL DİPLOMASİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile telefonda görüştü. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan bilgilendirmeye göre, Afganistan'daki durumu ele alan ikili, ülkedeki durumun istikrara kavuşmasıyla ilgili olduklarını belirterek, önde gelen ulusal güçleri, en kısa sürede ülkede güvenliği ve düzeni sağlamaya çağırdı.

2 GÖRÜŞME DAHA

Öte yandan görüşmede uluslararası konular ve ikili ilişkiler ele alındı. Çavuşoğlu, Kore Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Chung Eui-Yong ve Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne ile de görüştü.

Vatandaşlar, aktarma yapılan yerlerde gördükleri muameleden ötürü Türk oldukları için gurur duyduklarını söyledi.

200 TÜRK'E 'UÇAN KALE'YLE TAHLİYE

Afganistan'daki Türk vatandaşlarının tahliyesine yönelik çalışmalar sürüyor. Kabil Uluslararası Havalimanı'ndaki güvenli bölgede bekleyen 200'ü aşkın Türk, "uçan kale" olarak nitelendirilen A400 M tipi nakliye uçağıyla Kabil Uluslararası Havalimanı'ndan ayrıldı. Kabil'den tahliye edilen 22 Türk vatandaşını taşıyan ayrı bir uçak daha İstanbul'a geldi. Askeri uçakla önce Pakistan'ın başkenti İslamabad'a götürülen Türk vatandaşları buradan tarifeli uçakla yurda getirildi.

AKAR: MEHMETÇİK İÇİN HER TEDBİR ALINDI

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Afganistan'daki gelişmelere ilişkin, "Türk vatandaşlarımızın bir kısmının tahliyesi başlamış durumda. Bunun için Hava Kuvvetleri Komutanlığımıza bağlı uçaklarımızı kullanıyoruz. Bu tahliyeler devam edecek. Bizim için en önemli şey Mehmetçiğin güvenliğidir. Mehmetçiğin güvenliğine karşı her türlü tedbiri aldık, almaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

AMACIMIZ BAŞTAN BELLİ

Angola Savunma Bakanı ile Askeri Çerçeve Anlaşması'nın imza töreninde konuşan Akar, "Biz havaalanına ilişkin niyetimizi başından beri ifade ettik. Amacımız tüm Afganistan için önemli, gerekli olduğuna inandığımız Uluslararası Havaalanı'nın herhangi bir aksamaya uğramadan çalışması" dedi.