ABD Dışişleri Bakanı Blinken'dan kritik mesajlar! İşte yeni dönemin şifreleri...

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, eski Trump yönetiminin İsrail ile Arap ülkeleri arasındaki normalleşme sürecini desteklediklerini ancak silah satışlarının incelenmesi üzerine askıya alındığını ifade etti. İran'la ilgili de önemli mesajlar veren Blinken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşmesinde, ''ABD'nin NATO'nun güçlendirilmesine olan bağlılığını'' vurguladı.

AA

ABD Başkanı Joe Biden'ın Dışişleri Bakanlığı'na getirdiği Antony Blinken, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. 

AA'da yer alan haberde eski ABD yönetiminin, BAE ve Suudi Arabistan'a verdiği silah satış onaylarının askıya alınmasına ilişkin bir soruya yanıt veren Blinken, İsrail ile Arap ülkeleri arasındaki normalleşme sürecini desteklediklerini ve başlatılan sürece gerekirse katkı sağlayacaklarını ifade etti.

Blinken, "Aynı zamanda, bu anlaşmaları sağlamak üzere verilen vaatleri de tam anladığımızdan emin olmak istiyoruz ve şu anda incelediğimiz şey bu. Silah satış kararlarına gelince, yeni göreve gelen yönetimlerin genel olarak, yapılan değerlendirmelerin ne olduğunu, bunun stratejik hedeflere ve dış politikaya katkısı olup olmadığını anlaması için herhangi bir silah satış kararını incelemesi tipik bir durumdur. Bizim de yaptığımız aslında budur." diye konuştu.

- HUSİLERE YÖNELİK YAPTIRIMLAR İNCELENECEK

Bakanlığın, eski yönetimin politikaları içinde hangi konuları öncelikle incelendiğine ilişkin bir soru üzerine Blinken, Yemen'deki Husilerin terör listesine alınması politikasına odaklanıldığını kaydetti.

Husilerin, başkent Sana'yı aldıktan sonra Yemen'de birçok saldırı düzenlediğini ve ülkede terör gruplarının doldurduğu güç boşluğuna neden olduklarını hatırlatan Blinken, "Aynı zamanda Suudi Arabistan'ın öncülüğünde başlatılan operasyonun da dünyada bugün gördüğümüz en büyük insani krize katkı sağladığını gördük." dedi.

Yemen'e insani yardımların yetiştirilmesinin önemine dikkati çeken Blinken, şu ifadeleri kullandı:

"Attığımız adımlar, insani yardımın ulaştırılmasının önüne engel teşkil etmemeli. Yemen nüfusunun yüzde 80'i Husilerin kontrol ettiği bölgelerde yaşıyor. Dolayısıyla terör örgütü olarak tanımlamak dahil, attığımız adımların, insani yardımların oralara ulaşması konusundaki zorluğu daha da zorlaştırmadığından emin olmak istiyoruz."

- İRAN ANLAŞMANIN GEREKLERİNİ YERİNE GETİRİRSE ABD ANLAŞMAYA DÖNECEK

ABD Başkanı Joe Biden'ın, İran, 2015 yılında imzalanan Ortak Kapsamlı Eylem Planı (OKEP) olarak da bilinen nükleer anlaşması kapsamında üzerine düşeni tam yaptığı takdirde Washington'un da anlaşmanın gereğini yerine getireceğine ilişkin değerlendirmesiyle ilgili de Blinken, "Bunu da ayrıca ortak ve müttefiklerimizde, İran ile ilişkilerdeki problemli diğer konulara yönelik daha uzun süreli ve daha güçlü anlaşmalar inşa etmek için bir platform olarak kullanacağız. Ancak şu anda o noktadan çok uzaktayız." dedi.

ABD'nin kendi politika ve faraziyelerini de gözden geçireceğine işaret eden Blinken, "İran yeniden anlaşmaya uymayı kabul ederse biz de anlaşmaya döneceğiz." ifadesini yineledi.

'SOYKIRIM' DEDİ

Blinken, daha önce Çin'in Uygur Türklerine yönelik politikalarını "soykırım" olarak tanımlamasının hatırlatılması üzerine ise "Uygurlara karşı soykırım işlendiği konusundaki değerlendirmem değişmedi." diye konuştu.

ÖNEMLİ TEMASLAR

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Bakan Blinken'ın Stoltenberg ile telefon görüşmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Blinken ve Stoltenberg'in, 2021 yılının ilk yarısında bir NATO Liderler Zirvesi düzenlenmesi için çalışmalara başlanması hususunda mutabık kaldığı aktarılarak "Bakan Blinken, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile görüşmesinde, Biden yönetiminin, Transatlantik İttifakı'nın güçlendirilmesine ve canlandırılmasına olan bağlılığının altını çizdi." ifadesi kullanıldı.

FRANSA, ALMANYA VE İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANLARI İLE GÖRÜŞTÜ

Blinken ayrıca İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ile ayrı ayrı telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.

Blinken, Avrupalı mevkidaşları ile görüşmelerinde NATO ittifakının önemini ve ABD ile bu ülkeler arasındaki ikili ilişkilerin önemini bir kez daha dile getirdi.