ABD ve Çin arasında krizin yeni adı: Güney Çin Denizi

Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki hak iddialarını reddeden ABD ve Çin arasında gerilim tırmanıyor. ABD ve Çin arasında karşılıklı suçlamalarla ilgili konuşan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi'ndeki barış ve istikrar ortamını ihlal ettiğini ve karşılıklı cepheleşmeyi körüklediğini söyledi.


Tarafsız tutumunu bir kenara bırakan Trump yönetimi ile Pekin arasında Güney Çin Denizi’ndeki hak ihlallerine karşı yeni bir çatışma zemini oluştu. Çin, ABD'yi Çin ile Güneydoğu Asya ülkeleri arasında anlaşmazlık çıkarmaya çalışmakla suçlamıştı. Yeni açıklama ise ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’dan geldi.

“PEKİN YÖNETİMİ İSTİKRAR ÇABALARINI GÖZ ARDI EDİYOR”

Washington'daki Çin Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun ABD'nin Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki faaliyetlerine yönelik açıklamasının, Pekin yönetiminin ve diğerlerinin, Güney Çin Denizi'nde barış ve istikrar sağlama çabalarını göz ardı ettiği ve gerçekleri çarpıttığı belirtildi.

Açıklamada, "ABD, anlaşmazlıkların doğrudan içinde bir ülke değil ancak konuya müdahale etmeye devam ediyor. İstikrarı koruma bahanesiyle güç gösterisinde bulunuyor, gerginliği artırıyor ve bölgede karşılıklı cepheleşmeleri körüklüyor" ifadeleri kullanıldı.

“İDDİALAR YASA DIŞI”

Pompeo, dün yaptığı açıklamada, ABD'nin, Çin'in uluslararası kabul görmüş suları dışındaki iddialarının neredeyse tamamını gayrimeşru gördüğünü belirtmişti. Pompeo, Çin'in Güney Çin Denizi'nin çoğu kısmındaki deniz aşırı kaynaklara ilişkin iddialarının "tamamen yasa dışı" olduğunu ve tek taraflı olarak iradesini bölgeye dayatacak yasal dayanağı bulunmadığını savunmuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, 3 Temmuz'da Twitter hesabından yaptığı açıklamada da Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki askeri tatbikatlarını "son derece kışkırtıcı" olarak değerlendirmiş ve ABD'nin Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi'ndeki "yasa dışı iddialarına" karşı olduğunu belirtmişti.

Öte yandan, Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, 9 Temmuz'da yaptığı açıklamada, Çin- ABD ilişkilerinin, tesis edilmesinden bu yana en ciddi sınamalarla yüzleştiğini belirterek, Washington yönetiminin Çin'e karşı "daha tarafsız ve soğukkanlı" bir anlayış oluşturması gerektiğini söylemişti.