ABD Başkanı Trump'ın İngiltere ziyareti için binlerce polis memuru Londra'ya çekiliyor

ABD Başkanı Trump'ın İngiltere ziyareti dolayısıyla Birleşik Krallık'ın dört bir tarafından binlerce polis memuru Londra'ya çekiliyor. Olağanüstü güvenlik önlemlerinin alınmasında, temmuz ayında gerçekleşecek ziyarete yönelik terör saldırısı tehditleri ve ABD Başkanı'na yönelik yoğun protesto gösterilerinin gerçekleştirilecek olması etkili oldu.

Londra hükûmeti, temmuz ayında İngiltere'ye bir seyahat gerçekleştirecek olan ABD Başkanı Donald Trump için Birleşik Krallık'ın dört bir yanından binlerce polis memurunu başkente çekme kararı aldı.

Bu kararın alınmasında, terör saldırısı tehditleri ve ABD Başkanı Trump'ın bu ülkeye gerçekleştireceği daha önceki seyahat programlarını da iptal etmesinin önemli sebeplerinden olan yoğun protesto gösterileri etkili oldu.

10 bin polisle "Manifold Operasyonu"

ABD Başkanı Trump'ın 12 Temmuz'da Brüksel'de gerçekleştirilecek NATO Toplantısı'ndan bir gün sonra başlatacağı 3 günlük İngiltere ziyaretinde, "Manifold Operasyonu" adı altında aşağı yukarı 10 bin polis memurunun görev yapacağı tahmin ediliyor.

Olağanüstü güvenlik hazırlıkları kapsamında Birleşik Krallık'ın çeşitli yerlerinden merkeze çekilecek normal polis memurlarının yanı sıra Robocop olarak bilinen terörle mücadele ekipleri de yoğun bir şekilde göreve hazır bulunacak.

ABD Başkanı Trump'ın geçeceği güzergahların tamamen trafiğe kapatılması planlanan operasyonda, ABD Başkanı'nın konvoyuna 40 polis aracı eşlik edecek. Ülke genelinde bütün polislerin izinleri iptal edilirken, güvenlik güçlerine "her an hazır olmaları" emri verildi.

Politika çevreleri rahatsız: Polislerin son ihtiyacı, Trump'ın ayağına kırmızı halı sermek

Olağanüstü güvenlik önlemleri için devasa boyutlarda kaynak aktarımı yapılması, politika çevrelerini rahatsız etti.

İngiliz İşçi Partisi'nin Gölge Polis Bakanı Louise Haigh, Russia Today'de yer alan bilgiye göre, "Ülke genelindeki bütün polis memurlarının izin günleri, insanların güvenliğini sağlamak için iptal edildi. Onların ihtiyacı olan son şey, ABD Başkanı Trump'ın ayağına kırmızı halı serme görevinin kendilerine verilmesi." dedi.

Kraliçe ve May ile görüşme

ABD Başkanı Trump'ın gerçekleştireceği seyahatin ayrıntıları henüz kamuoyu ile paylaşılmazken, uzun zamandır kameralardan uzak duran eşi Melania Trump'ın kendisine eşlik etmesi bekleniyor. Seyahate dair İngiliz basınında yer alan bilgilere göre Trump ailesinin, İngiltere'de bulundukları süreç içerisinde Kralize Elizabeth ile bir araya gelmesi ve Blenheim Sarayı'nda birlikte yemek yiyecekleri belirtiliyor.

İngiltere Başbakanı Theresa May ile yapılacak görüşmenin ise ya Downing Sokak olarak anılan Başbakanlık Konutu'nda ya da "iki lider arasındaki özel ilişkiyi göstermek adına" Chequers'te bulunan kır evinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor.

ABD Başkanı Trump ile İngiltere Başbakanı May arasındaki görüşmenin Chequers'te yapılması ihtimali, şehirde gerçekleştirilmesine kesin gözüyle bakılan yoğun protesto gösterilerinden uzak olunması adına daha ağır basıyor.

İçşi Partisi destekli "Trump'ı Durdurun" kampanyası

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn destekçisi olan ve Guardian'da gazetecilik yapan Owen Jones tarafından Facebook üzerinden başlatılan "Trump'ı Durdurun" kampanyasına şimdiden 53 bin kişi katılım gösterdi.

(star.com.tr)