Beyaz Saray'dan sonuç çıkmadı: Trump'ın ''Son karar'' dediği toplantı bitti

ABD Başkanı Donald Trump, Washington-Tahran hattında haftalardır süren savaş ve ambargo iklimini tamamen bitirebilecek tarihi anlaşmaya son noktayı koymak üzere ulusal güvenlik kurmaylarını topladı. Kendine has sosyal medya platformu Truth Social üzerinden tüm dünyayı sarsan bir paylaşım yapan Trump, masadaki nihai taslağı onaylamak ve ''son kararı vermek'' üzere Beyaz Saray'ın kozmik kalbi olan Durum Odası'na (Situation Room) giriş yaptığını açıkladı. Ancak yabancı basının yaptığı açıklamalara göre 2 saate yakın süren toplantıdan herhangi bir sonuç çıkmadığı belirtildi.

AA

ABD Başkanı Trump, Truth Social hesabından yaptığı paylaşımda, İran'la müzakerelerin akıbetine ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

Açıklamasında, "İran, hiçbir zaman nükleer silaha veya bombaya sahip olmayacağını kabul etmelidir. Hürmüz Boğazı, her iki yönde de sınırsız deniz trafiği için derhal ve herhangi bir geçiş ücreti alınmaksızın açılmalıdır." ifadelerini kullanan Trump, boğazdaki mayınların da temizlenmesi gerektiğini vurguladı.

Trump, ulusal güvenlik ekibiyle toplantıya gireceğini ve birçok başlıkta anlaşma sağladıklarını aktararak, "Şimdi, son kararı vermek üzere Durum Odası'nda bir toplantıya gireceğim." dedi.

ABD Başkanı, anlaşma sağlanması halinde ABD'nin İran'a yönelik deniz ablukasının kaldırılacağını ve İran'daki nükleer tozun da ABD'ye teslim edileceğini kaydetti.

NYT: TRUMP, GÖRÜŞMEDE NİHAİ BİR KARAR VERMEDİ

Amerikan New York Times (NYT) gazetesi, üst düzey bazı ABD'li yetkililere dayandırdığı haberinde, Durum Odası'ndaki İran toplantısının yaklaşık 2 saat sürdüğünü belirtti.

Haberde, Trump'ın toplantıda, İran'la anlaşma konusunda nihai bir karar vermediği bilgisi yer aldı. Beyaz Saray'dan toplantıya ilişkin henüz resmi açıklama yapılmadı.

İRAN BASINI: "İDDİALAR DOĞRU VE YALANLARIN KARIŞIMIDIR"

İran basını, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran ile anlaşmaya varıldığına dair beyanlarının aksine henüz anlaşmaya varılmadığını bildirdi.

Yarı resmi Fars Haber Ajansı, ABD ile müzakereler hakkında bilgi sahibi olan kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Trump'ın İran'la olası bir anlaşma hakkındaki son iddialarının doğru olmadığını yazdı.

Söz konusu kaynaklar, Trump'ın beyanlarını "doğru ve yalanın karışımı" olarak nitelendirip, ABD Başkanı'nın "sahte bir zafer sergileme çabası" içinde olduğunu ifade etti.

Mutabakat metninin "taahhüt karşılığı taahhüt" çerçevesinde hazırlandığını aktaran İranlı kaynaklar, Tahran'ın mutabakatı henüz onaylamadığını belirtti.

Trump'ın İran'ın Hürmüz Boğazı'nı herhangi bir ücret almadan trafiğe açacağına dair iddiasının doğru olmadığı, mutabakat metninde böyle bir maddenin bulunmadığı ve İran'ın ablukanın kaldırılmasının ardından önceden belirlenmiş kendi düzenlemelerine göre Boğazı yeniden açacağı aktarıldı.