ABD Başkanı Biden: Filistin'de tek gerçek iki devletli çözüm

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'de 30 binden fazla sivilin öldürüldüğünü belirterek İsrail'e ‘iki devletli çözüm' çağrısında bulundu. Biden, Gazze'ye yardım limanı açacaklarını duyurdu.

ABD Başkanı Joe Biden, Kongre'deki konuşmasında Gazze'deki soykırım yönelik itiraf niteliğinde açıklamalarda bulundu. İsrail'e tepki gösteren Biden, "Masum hayatları korumak ve kurtarmak bir öncelik olmalı. Geleceğe bakarken, bu duruma tek gerçek çözüm iki devletli çözüm" dedi. 6 haftalık acil ateşkes çağrısı yapan Biden, "Bu savaş, Gazze'deki daha önceki tüm savaşların toplamından daha fazla masum sivilin hayatına mal oldu. 30 binden fazla Filistinli öldürüldü ve bunların çoğu Hamas üyesi değil. Binlerce ve binlerce kadın ve çocuk öldürüldü, erkek ve kız çocukları yetim kaldı" diye konuştu. Biden Gazze'ye yardımları engelleyen İsrail'e eleştirilerini sürdürerek, "İnsani yardım pazarlık kozu olamaz" diye konuştu.

İNSANİ YARDIM LİMANI

ABD ordusuna Gazze sahiline geçici bir liman kurulması yönünde talimat verdiğini duyuran Başkan Biden, "Gazze'ye deniz yoluyla daha yüksek miktarda insani yardım girecek ancak ABD askeri Gazze'ye ayak basmayacak. İsrail üzerine düşeni yapmalıdır" ifadelerini kullandı.

ATEŞKES ZORA GİRDİ

Bu arada, İsrail ile Hamas arasında ateşkese varılmasına yönelik Kahire'de yürütülen görüşmelerden sonuç çıkmadı. Hamas heyetinin, grubun liderleriyle istişarelerde bulunmak için Kahire'den ayrıldığı açıklandı.