ABD basını: Kendisine özel af çıkarabilir

Seçim sonuçlarını bir türlü kabul etmeyen ve ülkeyi kaosa sürükleyen Trump'ın, yargılanma ihtimaline karşı kendisine başkanlık koruması yaratmayı düşündüğü öne sürüldü.

Giderayak ABD’yi iyice karıştıran Trump’ın, görevi bırakmadan önce yetkisini kullanarak Başkanlık özel affını kendisine uygulamayı düşündüğü öğrenildi. New York Times’ın haberine göre Trump bu ihtimali danışmanlarıyla paylaşarak değerlendirdi. Gazetenin haberine göre daha önce hiçbir Başkan, kendisi için böyle bir karara imza atmadı.

ÇOCUKLARI DA SIRADA

Trump’ın çıkaracağı olası bir affın, hukuki olarak bağlayıcı olup olmayacağı ya da mahkemelerin bunu tanıyıp tanımayacağı soru işaretleri bulunuyor. Başkan Trump 4 yıllık görev süresi boyunca toplamda 94 kişiye ‘Başkanlık özel affı’ uyguladı. Trump’ın, görevi devrettikten sonra soruşturma açılma tehlikesine karşı kızı Ivanka Trump, oğlu Donald Trump Jr. ve damadı ve özel ve danışmanı Jared Kushner için de af çıkarmayı değerlendirdiği vurgulandı.

YEMİN TÖRENİNE KATILMAYACAĞIM

Trump, ilk gün taraftarlarının Kongre binasını basmasını ilk kez “çirkin saldırı” diye nitelendirdi, “Ülkemizi temsil etmiyorsunuz, cezalandırılacaksınız” dedi. Trump, “20 Ocak’ta görevi devredeceği Biden’ın yemin törenine katılmayacağını da söyledi.

BIDEN: GELMEMESİ İYİ

Biden ise Trump’a “Gelmemesi iyi bir şey, o, ülke için utanç kaynağı” ifadesi ile cevap verdi. Başkan Yardımcısı Mike Pence’i ise törende görmekten onur duyacağını söyledi.