ABD açıkladı: Wagner'in Ukrayna'daki varlığı giderek azalıyor

Bir Pentagon sözcüsü, Wagner paralı asker grubunun artık ''Ukrayna'daki muharebe operasyonlarını desteklemek için önemli bir kapasitede yer almadığını'' söyledi.

aksam.com.tr

Aksam.com.tr'nin BBC.com'dan aktardıklarına göre ABD, Wagner kuvvetlerinin Ukrayna'da artık önemli bir varlık sergilemediğini ifade ediyor.

Bu, grup üyelerinin Rusya'da Başkan Vladimir Putin'in otoritesine meydan okuyan 24 saatlik isyanının ardından gerçekleşiyor.

Wagner kuvvetlerinin 2014'te Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesine yardım ettiği ve son zamanlarda en şiddetli çatışmalardan bazılarına karıştığı düşünülüyor. Özellikle Doğu'daki Bakhmut şehrinin Rusya tarafından ele geçirilmesinde etkili oldukları biliniyor.

Haziran ayındaki isyanın sona ermesiyle birlikte Wagner savaşçılarına, Rus düzenli ordusuna katılabilecekleri veya liderleri Yevgeny Prigozhin ile Beyaz Rusya'ya gitme seçeneği sunuldu. Ancak Kremlin bu hafta başlarında, Putin'in isyanın ardından sadece birkaç gün içinde Prigozhin ile Moskova'da bir araya geldiğini açıkladı.

Putin, bu görüşmede savaşçılara hizmetlerine devam etme teklifini açıkça dile getirdiğini iddia ediyor. Rus düzenli ordusu için "hizmetlerine devam etme" seçeneğinin olduğunu söyledi ve bu durumda gerçek bir komutan tarafından yönetileceklerini vurguladı. Ayrıca, Wagner gibi özel askeri örgütler için yasal bir çerçevenin olmadığını belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden, Finlandiya'da düzenlediği basın toplantısında Prigozhin'in isyandan sonra zehirlenme riskine karşı dikkatli olması gerektiğini ifade etti. Biden ayrıca Putin'in Ukrayna'daki savaşı kazanma ihtimalinin olmadığını ve "bu savaşı sürdürmenin Rusya'nın çıkarına olmadığına karar vereceğini" söyledi.

Ukrayna'nın mevcut karşı saldırısında ilerleme kaydedilmesi ve müzakere edilmiş bir barış anlaşmasının mümkün olması için umut ve beklentisini dile getiren Biden, bazı Ukraynalılar ve müttefiklerin Kiev birliklerinin yavaş ilerlemesinden endişe duyduklarını belirtti. Diğerleri ise Rusya'nın savunmasının zayıflayacağına ve Ukrayna'nın stratejik öneme sahip toprakları geri alabileceğine inanıyor.