AB Yüksek Temsilcisi Borrell'den AB itirafı: Dünyayı yönetme gücümüzü kaybettik

''Dünyayı artık biz yönetemiyoruz'' AB Yüksek Temsilcisi Borrell, Batı'nın dünyayı yönetme kapasitesinin zayıfladığını söyledi. Borrell, “21. yüzyılı yöneten biz olmayabiliriz. Bazı alanlarda standartları belirleme kapasitemizi kaybediyoruz” dedi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Brüksel merkezli Avrupa İlerici Çalışmalar Vakfı tarafından düzenlenen çevrim içi panelde konuştu. Dünyanın dijital dönüşümden geçtiğine değinen Borrell, Batı'nın sanayi devriminden sonra dünyanın "standart belirleyicisi" konumuna geldiğini söyledi.

Borrell, "Eğer bundan sonra standartları belirleyen biz olmazsak, 21. yüzyılı yöneten biz olmayacağız. Korkarım ki bazı alanlarda standartları belirleme kapasitemizi kaybediyoruz" dedi. AB ile ABD'nin, bu motivasyonla Çin'in artan etkisine karşı 29 Eylül'de Ticaret ve Teknoloji Ortaklık Konseyini kurduğunu vurgulayan Borrell, "Bu savaşı kazanabileceğimizden emin değilim. Ya dijital köleler olacağız ya da dijitalleşme bizi daha özgür kılacak" dedi.