AB yayın organında rapor yer aldı! Yunan göçmeni göçmene dövdürdü

Yunan sınır polisinin, ülkeye girmeye çalışan düzensiz göçmenleri Pakistanlı ve Araplardan oluşan milislere dövdürdüğü, zorla bota bindirip ölüme terk etme uygulamalarının da bu milislere yaptırıldığı ortaya çıktı.

HABER MERKEZİ

Yunanistan'ın yasadışı yollardan ülkeye giren düzensiz göçmenlere kötü muamelesi yeni bir boyut kazandı. EU Observer'da yayınlanan yazıda, Yunan yetkililerin düzensiz göçmenlere uyguladığı soyma, mallarına el koyma, zorla geri gönderme gibi kanunsuzluklara bir yenisinin daha eklendiği belirtildi. Yazıda, Pakistan ve Arap kökenlilerin kullanılarak mültecilerin dövüldüğü ve zorla botlara bindirilip geri gönderildiği ifade edildi. Yayın organındaki yazıda uygulamanın uluslararası hukuka ve AB yasalarına aykırı olduğu uyarısı da yapıldı.

GÖÇMENLERİ GASP EDİYORLAR

ABD merkezli Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Direktörü Bill Frelick, Avrupa Birliği yayınlarına yer veren EU Observer haber sitesine Yunanistan'ın göçmenlere karşı giderek vahşileştiği, kanunsuzlaştığı ve artık Arap ve Pakistan kökenli insanları kullanarak göçmenlere zorbalık yaptığını dile getiren bir yazı yazdı. Frelick, "Vahşilik ve şiddet durmadığı gibi daha da büyüdü ve Yunanistan makamlarının hukukun üstünlüğünü küçümsediği bir noktaya ulaştı" ifadesine yer verdi. Yazıda çok sayıda mülteciyle konuşulduğu ve raporlandığı ifade edilerek bu görüşmelere göre Yunanistan polisinin mültecilere saldırdığı, eşyalarını, paralarını ve cep telefonlarını gasp ettiği ve çırılçıplak soyduğu gibi bilgilere yer verildi.

KAMUFLAJLI MİLİSLER

Bill Frelick, Yunanistan'ın artık kirli işlerini göçmenlere yaptırmaya başladığını da belirterek eşyaları gasp edilen ve soyulan mültecilerin "siyah ya da komando kamuflajlı kıyafetler, kar maskeleri takan milislerce şiddetli şekilde dövüldüğü, hakarete uğradığı" bilgilerinin raporlandığını ifade etti. Arap ve Pakistanlı olduğu anlaşılan bu insanların mültecilere hakaretler ettikten sonra döverek zorla botlara yerleştirip geri gönderdiği bilgileri de raporlara yansıyor. Meriç Nehri'nin ortasına kadar getirilen mültecilerin aynı kişilerce bottan aşağıya atıldığı iddiası da raporda yer alıyor.

ŞİDDET VE AŞAĞILAMA STRATEJİ HALİNE GELDİ

Merkezi Berlin'de bulunan ve aynı zamanda 2018'den beri aynı ismi taşıyan gemisiyle Ege Denizi'nde sığınmacılara yardım eden, o bölgedeki hak ihlallerini kayıt altına alan Mare Liberum kuruluşu bir rapor yayınladı. Raporda, Ege'de sığınmacıların çok sayıda yasadışı geri itmeler, kötü muamele ve cinsel saldırı yaşadığı belirtiliyor. Tanık ifadelerine dayandırılan raporda, şiddet ve aşağılamanın, "insanları Avrupa Birliği'nden uzak tutmak amacıyla kullanılan stratejik birer araç olduğu" belirtiliyor.