AB yaptırımları rafa kaldırdı

AB dışişleri bakanları, Aralıktaki liderler zirvesinde Türkiye'ye karşı alınan ek yaptırım kararını rafa kaldırdı. Maas, “Ankara'dan gelen olumlu sinyallerin yaptırımlarla gölgelenmesini istemiyoruz” dedi.

AB dışişleri bakanları, Türkiye’ye yönelik aralık ayındaki liderler zirvesinde kararlaştırılan yaptırımları rafa kaldırma kararı aldı. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, önceki gün Brüksel’de yapılan toplantı sonrasında “Olumlu gelişmeler kaydedildiğini gördüğümüz için Türkiye’ye karşı bugün yaptırım kararı almadık” dedi. Yunanistan ile Türkiye arasında istikşafi görüşmelerin yeniden başlatıldığına ve Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki tartışmalı bölgelerde gemisinin bulunmadığına işaret eden Maas, “Uzun süredir beklediğimiz bu olumlu sinyallerin yaptırım kararlarıyla gölgelenmemesi gerekir” dedi.

‘JESTLERİ NOT ETTİK’

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise “Türk makamlarının son AB Konseyi Toplantısı’ndan beri gönderdiği önemli mesajları ve jestleri not ettik” dedi. Borrell, Türkiye ile diyalog ve işbirliğini sağlamlaştırmak için temasların önemini teyit ettiklerini aktardı. Ancak açıklamada Ankara’ya yönelik yaptırım tehdidinin tamamen ortadan kalkmadığı da vurgulandı. 10-11 Aralık’taki zirvede Türkiye’ye yönelik, Akdeniz’deki sondaj faaliyetleriyle bağlantılı kişi ve kuruluşları içeren yaptırım listesinin genişletilmesi kararı alınmış, son karar ise marttaki zirveye bırakılmıştı.