''AB tehdit ediliyor'' demişti... O ülke Almanya mı?

AB Dışilişkiler Yüksek Temsilcisi Borrell'ın Avrupa Birliği'ni tehdit ettiğini söyleyip ismini vermediği ülkenin Almanya olduğu değerlendirmesi yapıldı.

AKŞAM

HABER MERKEZİ

AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen, İsrail'in Gazze'ye şiddetli saldırılarının 6. gününde birlik üyesi ülkelerin desteğini almadan İsrail'e gitmişti. Temaslarında Gazze'deki insani duruma değinmeyen von der Leyen, sivilleri ve altyapıyı hedef alan saldırıların durmasıyla ilgili hiçbir çağrıda bulunmamıştı. AB çalışanları, 20 Ekim'de ortak mektup kaleme alarak von der Leyen'i İsrail'i kayıtsız şartsız desteklemek yerine ateşkes ve sivil yaşamın korunmasına yönelik çağrıda bulunmaya davet etmişti. Aradan geçen aylarda von der Leyen, konuya ilişkin açıklamalarında öncelikli olarak İsrail'in kendisini savunma hakkından söz etmeyi sürdürdü.

SCHOLZ: İSRAİL'İN YANINDAYIZ

Almanya Başbakanı Olaf Scholz da, 17 Ekim 2023'te İsrail'i ziyaret etmiş, Başbakanı Netanyahu ile düzenlediği ortak basın toplantısında "Alman tarihi, Holokost'tan kaynaklanan sorumluluğumuz, İsrail Devleti'nin varlığını ve güvenliğini sağlamayı görevimiz haline getiriyor" demişti. Scholz Almanya'nın Filistin-İsrail çatışmasında sadece İsrail'in yanında yer alabileceği konusunda güvence vererek, "Geçen hafta Federal Meclis'te de söylediğim gibi, böylesine zor zamanlarda Almanya için tek bir yer olabilir, o da İsrail'in yanıdır" ifadelerini kullanmıştı. Alman Başbakan 26 Ekim 2023'te ise Belçika'nın başkenti Brüksel'de AB Liderler Zirvesi öncesi "Şimdi konu, Hamas'ın korkunç saldırısına karşı kendi ülkesini savunan İsrail'i desteklediğimizi bir kez daha açıkça ifade etmemizdir" demişti.

ERDOĞAN'DAN SERT TEPKİ

Başkan Erdoğan, 17 Kasım 2023'te Almanya ziyaretinde Başbakan Scholz'la görüşmüş, ortak basın toplantısında şu sözlerle tepki göstermişti: "İsrail Filistin savaşını bir borçluluk psikolojisi içinde değerlendirmemek gerekir. Bizim İsrail'e borcumuz yok. Borçlu olsak bu kadar rahat konuşamazdık. Borçlu olanlar rahat konuşamıyor. Biz Holokost cenderesinden geçmedik. Öyle bir durumumuz da yok."