AB, Polonya'yı sorguya çekiyor

Avrupa Birliği (AB), hukukun üstünlüğünü çiğnediği gerekçesiyle bugün Polonya'yı sorguya çekecek. Birlik tarihinde ilk olacak 3 saatlik sorgulama, Lüksemburg'da akşamüstü gerçekleşecek.

AB, geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği yargı reformuyla hukukun egemenliğini ortadan kaldırdığı ve birlik değerlerine ters düştüğü gerekçesiyle AB Anlaşması’nın 7. maddesini devreye soktuğu Polonya'ya karşı adımlarını sürdürüyor. Birlik tarihinde ilk kez üye devlete karşı başlatılan prosedürde bugün bir diğer aşamaya geçilecek. Polonya bugün Lüksemburg'da üye ülkelerin AB bakanları tarafından sorguya çekilecek.

Bulgaristan'ın dönem başkanlığında gerçekleşecek sorguya 3 saat ayrılırken, oturumdan şimdilik bir sonuç çıkması beklenmiyor. Sorguda Polonya'yı temsil edecek Dışişleri Bakanı Konrad Szymanski Polonya'nın sorgunun en hızlı şekilde sonuçlanmasını beklediğini belirtti. Polonya'nın üye devletlerden gerçekleri kendilerinin analiz etmesini beklediklerini ifade eden Szymanski, her ülkenin farklı bir anayasal geleneği olduğunu, Polonya anayasasının da anayasal çoğulculuğa dayandığını söyledi. Szymanski, sorguda söz alacak olan Avrupa Komisyonu'nu ise Varşova yönetiminin konuya ilişkin olarak bugüne kadar yaptığı değişiklikleri ve iyi niyeti dikkate almamakla suçladı.

 

Öte yandan, Lüksemburg'da temaslarda bulunan Polonya Dışişleri Bakanı Jacek Czaputowicz de sorgu esnasında Avrupa Komisyonu'nun gerçekleri yansıtmayan tezleri karşısında gerçekleştirdikleri yargı reformunu, sebeplerini detaylı bir şekilde ortaya koyacaklarını belirterek, “Söz konusu sorgulamaya olan yaklaşımımız umutlu” şeklinde konuştu.
 
Bugün akşamüstü gerçekleşecek oturum, Avrupa Birliği tarihinde bir ilk olma özelliğini taşıyor. Avrupa Komisyonu, geçtiğimiz yıl Aralık ayında Birlik değerlerini çiğnediği gerekçesiyle Polonya'ya karşı AB Anlaşması’nın 7. maddesini devreye sokmuştu. Lüksemburg'da yapılacak bugünkü oturum konunun AB Bakanlar Kurulu'nda gündeme gelmesinden bir önceki adımı oluşturuyor. Konunun daha sonra AB Bakanlar Kurulu'nda gündeme alınmasıyla Polonya'nın AB değerlerini çiğneyip çiğnemediğine ilişkin oylama gerçekleştirilecek. Bakanlar Kurulu'nda üye ülkelerin 4/5'inin oyuyla böylesi bir karar çıkması durumunda ise yaptırımlar kısmına geçilecek.

(İHA)