AB o soruya yanıt veremedi

Türkiye'nin Suriye sınırındaki sığınmacıları almak zorunda olduğunu savunan Avrupa Birliği, kendi yasal ve ahlaki yükümlülükleri ile ilgili soruya cevap veremedi.

1

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica  Mogherini, dün AB Dönem Başkanı Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da düzenlenen AB  Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, Türkiye'nin  uluslararası sözleşmeler çerçevesinde sığınmacılara yönelik yükümlülüklerini  yerine getirerek Halep'ten kaçanlara sınırlarını açması gerektiğini söylemişti.

 
AB Komisyonunun Komşuluk Politikası ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi  Johannes Hahn da "Sığınmacıları almak zorunda olduğunuzu söyleyen Cenevre  sözleşmesi hala geçerli" demişti.
 
AB cevapsız kaldı
 
Bir AB sözcüsü, AA muhabirinin bu açıklamaları hatırlatıp, "AB kendi  sınırlarını kapatıp sınır güvenliğini artırırken, Mogherini ve Hahn'ın Türkiye'ye  yaptığı bu çağrılar ne kadar gerçekçi ve inanılır? Bugüne kadar yasal ve ahlaki  sorumluluklarını yetirme getirmede başarısız olan AB, Türkiye'ye sığınmacılar  konusunda tavsiyede bulunabilir mi?" şeklindeki yazılı sorularına cevap vermekten  kaçındı.
 
Sözcü, ısrar sonrası verdiği yazılı yanıtında sadece, "Sizi Yüksek  Temsilci Mogherini'nin basın toplantısının metnine yönlendiriyorum. Web  sitelerimizde ve Twitter hesaplarımızda bulabilirsiniz" ifadelerini kullanarak,  AB'nin sorumluluklarına dair soruları cevaplamadı.
 
"Onları kendi başlarına bırakamayız"
 
Amsterdam'daki dünkü toplantıya katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt  Çavuşoğlu, çıkışta yaptığı açıklamada, Tükiye'nin Halep'ten kaçan 5 bin  sığınmacıya kapılarını açtığını, 50-55 bininin ise yolda olduğunu söyleyerek,  "Onları kendi başlarına bırakamayız. Çünkü hava saldırıları devam ediyor"  ifadesini kullanmıştı.
 
Çavuşoğlu, Hollanda’da yayımlanan "NRC Handelsblad" gazetesine verdiği  röportajda da Türkiye’de 2,5 milyon Suriyeli sığınmacı olduğunu ve onlara şimdiye  kadar 9 milyar dolar harcandığını kaydetmişti.
 
AB'nin dış sınırları kapalı, sığınmacılar denizde hayatını  kaybediyor
 
Kara sınırları açılmadığı için deniz yoluyla Avrupa ülkelerine  ulaşmaya çalışan sığınmacılar yolda yaşamlarını yitirmeye devam ediyor.
 
Uluslararası Göç Örgütüne göre, sadece bu yıl 5 Şubat'a kadar 284  sığınmacı Yunanistan'a, 90 sığınmacı da İtalya'ya gitmeye çalışırken denizde  boğuldu. Geçen sene ise sadece Ege'de 3 bin 770 kişi hayatını kaybetmişti.
 
Avrupa'ya 2015 içinde bir milyondan fazla sığınmacı girmişti. Önlem  alınmazsa bu sayının 3 milyona çıkmasını bekleyen AB ülkeleri, caydırıcı adımlara  yönelmişti. Almanya'nın iki eyaleti ile Danimarka ve İsveç, sığınmacıların belli  bir miktardan sonraki paralarına el koyarken, bu iki ülke arasında Schengen  askıya alınmıştı.
 
AB ülkeleri aylar süren uzun görüşmeler sonunda 160 bin sığınmacıyı  aralarında paylaşmakta karar kılmış ancak şimdiye kadar bunların yaklaşık 300'ünü  yerleştirebilmişlerdi.
 
Yunanistan Göç Bakanı Ioannis Mouzala, Belçikalı mevkidaşı Theo  Francken'in, "Sığınmacıları denize geri gönder. Üzgünüm ama boğulup boğulmamaları  umurumda değil" dediğini öne sürmüştü. Francken, bu iddiayı yalanlamıştı.
 
Türkiye'deki sığınmacılar için 3 milyar avro yardım yapılması kararı  alan AB üyeleri, bunun nasıl finanse edileceği konusunda ancak geçen hafta  anlaşmaya varabilmişti. Henüz bu para harcanmaya başlanmış değil.
 
AB üyesi olmayan Norveç ise aralarında hamile ve engelliler de bulunan  sığınmacıları Rusya üzerinden geldikleri için sınır dışı etmişti.
 
"Değerlerimize uymuyor"
 
Almanya Başbakanı Angela Merkel, geçen ay yaptığı bir konuşmada,  Lübnan ve Ürdün'ün nüfuslarının üçte biri kadar sığınmacı aldığını, 75 milyonluk  Türkiye'nin 2 milyonda fazla sığınmacıya ev sahipliği yaptığını belirterek, "Eğer  500 milyon nüfuslu Avrupa gibi bir kıta, eğer bir milyon, muhtemelen de geçici  olan sığınmacıyı alamıyorsa, o zaman bu bizim değerlerimize uymuyor" demişti. (AA)