'AB insan hakları dersini geçemedi'

AK Parti, AB’nin insan hakları karnesini çıkardı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Usta, “Batı'da ırkçılık yükselişte. 96 bin mülteci çocuk kayıp” dedi. 

Osman Nuri CERİT

AK Parti, İnsan hakları ihlalleri konusunda Türkiye’ye ders vermeye çalışan Avrupa’nın insan hakları ihlalleri karnesini çıkardı. Kırıklarla dolu olan Avrupa’nın karnesi, her geçen gün daha da kötüye gidiyor. AK Parti’de bu çalışmayı hayata geçiren AK Parti İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, çalışmanın detaylarını basınla paylaştı. Usta şu bilgileri verdi: “Batı’nın bizi eleştirdiği noktalara baktığımızda acaba onlar ne durumda diye biz de araştırma yaptık. AK Parti iktidarıyla birlikte insan hakları noktasında çok ciddi adımlar atıldı ve sessiz bir devrim yaşandı. Geriye doğru değil; ileriyle doğru bir gidiş var.” 

AYRIMCI DİL YAYILDI

Leyla Usta “Almanya’da, Belçika’da, İsveç’te, Hollanda’da, Fransa’da, çok ciddi hak ihlalleri var. Irkçılık üzerinden siyaset yapan, ayrıştırıcı bir dili kullanan tüm sağ partiler Avrupa’da yükselişte. Partilerin seçim kampanyalarında kullandıkları söylemler bile ayrıştırıcı" diye konuştu.

IRKÇI PARTİLERİN OYLARI YÜKSELİYOR

Usta şöyle konuştu: Almanya Alternatif Partisi eski lideri Frauke Petry, ‘Mülteci krizini çözmek için gerekirse silaha başvurun’ dedi. Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders, ‘Hollanda’yı İslam’dan arındıracağız’ dedi. Irkçı partiler İsviçre’de yüzde 29, Avusturya’da yüzde 26, Danimarka’da yüzde 21, Macaristan’da yüzde 19’a ulaşıyor.

REFAKATÇİSİ OLMAYAN 170 BİN ÇOCUK VAR

Usta şu bilgileri verdi: Sadece Almanya’da kayıp 10 bin çocuk var. 2015’ten beri AB ülkelerinde kaybolan mülteci çocuk sayısı 96 binden fazla. Refakatsiz mülteci sayısı 170 bin. Bu çocukların en çok maruz kaldığı durumlar tecavüz, insan kaçakçılığı, kölelik ve organ mafyası.” 

Fransa kendi tarihine bakmalı 

Leyla Usta, “Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 24 Nisan’ı ‘Ermeni Soykırımını Anma Günü’ olarak ilan etti. Ancak, Macron, seçilmeden önce Cezayir’de soykırım yaptıklarını söylüyor. Sadece Fransa’nın tarihine bakarsak katlettiği insan sayısı yaklaşık 5 milyonu buluyor. Bunları görmüyorlar, sonra kalkıyorlar Ermeni soykırımı iddialarını kabul ediyorlar” dedi.  

Anamuhalefete Suriye eleştirisi 

Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, Türkiye’nin Suriye politikasını eleştiren CHP’ye de tepki gösterdi. Usta, şunları söyledi: "Biz aslında kendi sınırımızda bir güvenlik çalışması yaparken; bazen vatandaşlarımız ‘Biz neden oradayız?’ sorgusu yapıyor. Burada ana muhalefetin de ciddi bir katkısı var. Biz Türkiye olarak gücümüzü göstermezsek, bizim üzerimize de aynı yollarla geleceklerini biliyoruz. İşte, 15 Temmuz darbesi. Eğer biz gücümüzü sağlayamasaydık, Suriye’den hiçbir farkımız kalmayacaktı. Bir taraftan da kendi içimizden bu darbe girişimini ‘tiyatro’ diyen, bizdenmiş gibi davranan birileri var.”