900 bin Türk oy kullanacak! Merkel'in halefi yarın belli oluyor

Almanya, 20. Dönem Federal Meclis'i belirlemek için yarın sandık başına gidecek. 16 yılın ardından tekrar aday olmayan Başbakan Merkel'in yerine SPD'li aday Olaf Scholz favori görünüyor.

60,4 milyon seçmenin, Kovid-19 salgını gölgesinde oy kullanacağı seçimler için Almanya'da 16 eyalette 85 bin sandık kuruldu. Seçimlerde yaklaşık 900 bini Türk olmak üzere 7,5 milyon göçmen kökenli, siyasi tercihlerini sandığa yansıtacak. Ülkeyi 16 yıldır yöneten Başbakan Angela Merkel'in yeniden aday olmayacağı seçimlerde; Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri Türklere olan yakınlığındna dolayı Türk Armin lakaplı CDU Genel Başkanı Armin Laschet'i (60), Sosyal Demokrat Parti (SPD), 63 yaşındaki Maliye Bakanı Olaf Scholz'u ve Yeşiller 40 yaşındaki partinin Eş Başkanı Annalena Baerbock'u başbakan adayı gösterdi.

AZ FARKLA SCHOLZ

Ülkede son haftalarda yapılan anketlerde SPD önde görünmesine rağmen seçimin SPD ile CDU/CSU partileri arasında başa baş geçeceği öngörülüyor. Anketlere göre bu seçimde Scholz'un adayı olduğu SPD yüzde 25 oy oranıyla birinci sırada, Laschet'in aday olduğu CDU/CSU'nun oy oranı yüzde 23. Yeşillerin oy oranı da yüzde 15-17 olarak anketlere yansıyor.

TÜRKLERİN DE TERCİHİ SPD

Duisburg- Essen Üniversitesi ile Köln Üniversitesi'nde görev yapan bilim insanlarının yürüttüğü bir çalışmaya göre, 2017 yılında yapılan Almanya genel seçimlerinde Türkiye kökenli seçmenlerin yüzde 35'i parti tercihini Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) yana kullandı. Onu yüzde 20 ile Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) ittifakından oluşan Hristiyan Birlik izledi. Yüzde 16 ile üçüncü sırada Sol Parti gelirken, dördüncü sırayı yüzde 13 ile Yeşiller aldı.