7 Ekim'de sivilleri İsrail katletti

Hamas, 7 Ekim'deki Aksa Tufanı'na ilişkin rapor yayımladı. Operasyonun İsrail'in, Filistin topraklarını ve Mescid-i Aksa'yı ele geçirme planlarına karşı atılmış doğal bir tepki olduğu belirtildi. Sivillerin çoğunun şaşkın İsrail ordusunca öldürüldüğü vurgulandı.

Hamas, Aksa Tufanı'na ilişkin bir rapor yayımladı. İsrail'in iddialarını çürütme ve gerçekleri ortaya çıkarma amacıyla hazırlandığı bildirilen 16 sayfalık raporda, 7 Ekim'de neler yaşandığı, operasyonun neden yapıldığı anlatıldı.

OPERASYON DOĞAL BİR TEPKİ

Raporda, Aksa Tufanı'nın, İsrail'in, Filistin davasını tasfiye etme, toprakları ele geçirme ve Yahudileştirme, Mescid-i Aksa ve kutsal mekanlar üzerinde tam olarak hakimiyet kurma planlarına karşı koymak için atılmış gerekli bir adım ve doğal bir tepki olduğu belirtildi. Operasyonun ayrıca, Gazze'deki ablukanın kaldırılmasının yanı sıra, işgalden kurtulma, ulusal hakların yeniden tesisi, bağımsızlık ve kendi kaderini tayin hakkının elde edilmesi ve başkenti Kudüs olan Filistin Devleti'nin kurulması için yapıldığı kaydedildi.

BAZI HATALAR YAŞANDI

Hamas'ın kurulduğu tarihten bu yana sivilleri hedef almaktan kaçındığı dile getirilen raporda, "Operasyon sırasında İsrail'in güvenlik ve askeri sisteminin tamamen ve hızla çökmesiyle bazı aksamalar ve Gazze ile operasyon bölgelerini birbirinden ayıran tel örgülerde geniş gedikler açılması sebebiyle kaos yaşanmış olabilir" ifadesi kullanıldı. "Kaosun neden olduğu bazı hatalar olmuş olabilir" denilirken, hatalara ilişkin detay paylaşılmadı. Kassam mensuplarının sivilleri hedef aldığı iddiasının iftira ve yalan olduğu belirtilen raporda, "Bunu teyit eden hiçbir bağımsız kaynak yoktur. O gün çekilen videolar ve İsraillilerin daha sonra yayınlanan ifadeleri gösteriyor ki sivillerin çoğu İsrail ordusunun ve polisinin şaşkınlığı sonucu İsrail polisi ve askeri tarafından öldürüldü" bilgisi yer aldı.

DÜNYAYA ADALET ÇAĞRISI

ABD ile Avrupa ülkelerinin, İsrail'in Lahey'de yargılanmasına karşı çıkması eleştirilerek, Filistin'de işlenen tüm suçların soruşturulması için yargı sürecine destek çağrısı yapıldı.

İSRAİL'DEN 2 AYLIK ATEŞKES ÖNERİSİ

İsrail, Katar ve Mısır aracılığıyla tüm rehinelerin serbest bırakılması karşılığında Hamas'a Gazze'de 2 aylık bir ateşkes ilan etme teklifi önerdi. ABD yönetimi de İsrail'in Han Yunus'taki saldırılarının arttığı bir dönemde Gazze'de genel bir ateşkesi desteklemediğini, sadece esirlerin çıkarılabilmesi ve bölgeye yardımların ulaştırılabilmesi için "insani ara"ları desteklediğini açıkladı. Bu arada İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda ikisi binbaşı ve biri yüzbaşı 3 subayının daha öldürüldüğünü duyurdu. 7 Ekim 2023'ten bu yana öldürülen İsrail asker sayısı 535'e yükseldi.